La doar o lună de la evenimentele dramatice de la Spitalul Urziceni, presa mainstream, și ne referim aici la ziarul ”Libertatea”, a comis un advertorial de toată frumusețea, în care pur și simplu aflăm de la reporterii publicației că e din nou sigur să te îmbolnăvești în municipiu.
Deși ziariștii ”Libertății” nu au habar că Spitalul din Urziceni nu are UPU, ci doar CPU, ei știu că, noaptea, timpii de așteptare pe peroanele Camerei de Primiri Urgențe ar face să pălească de invidie Uber-ul sau Bolt-ul, și că, în locul în care mor oamenii acasă după ce au primit un algocalmin pentru dureri în piept sau nasc femeile pe trotuar în curtea spitalului, poți să îți faci o analiză de sânge la miezul nopții iar rezultatele vin în 15 minute, de nici nu apuci să dai un ”săru mâna” la doamna doctor pentru operativitate și disponibilitate.
În ciuda articolului publicitar, de genul celor cu care ”Libertatea” a început să-și obișnuiască publicul, la Urziceni calitatea actului administrativ, care se răsfrânge asupra celui medical, este departe de a se fi îmbunătățit în doar 30 de zile scurse de la incidentele care au pus Primăria municipiului pe harta huiduielilor naționale. O arată chiar și interpelarea senatorului ialomițean Adrian Costea, adresată în data de 5 septembrie, Ministerului Sănătății.
Pe-afară se vopsește gardul dar…
”Evenimentele nefericite produse în această vară la unul dintre cele trei spitale majore din județul Ialomița, respectiv Spitalul Municipal din Urziceni, au relevat disfuncții majore ale modului în care este asigurată îngrijirea medicală a locuitorilor județului nostru. Ținând cont că Spitalul din Urziceni ajunsese să ofere servicii medicale la nivelul unui dispensar sătesc (unitate spitalicească declarată nefuncțională în urma unui control al DSP Ialomița), vă rog să vă îndreptați atenția spre zonele rurale ale acestui județ, acolo unde starea serviciilor medicale reprezintă o vulnerabilitate, având în vedere ponderea destul de mare a populației vârstnice”, a declarat senatorul Adrian Costea, la tribuna camerei superioare a Parlamentului.
În fapt, dincolo de preambulul său, interpelarea din 5 septembrie a parlamentarului ialomițean s-a dorit a fi o pledoarie pentru înființarea unor centre medicale de permanență în localitățile mici urbane cu specific rural din județ.
”Multe localități rurale din Ialomița se confruntă cu fenomenul depopulării prin migrația tinerilor. Însă, dacă în aceste localități ar funcționa servicii medicale de calitate, am putea asista la un fenomen invers, de repopulare. Lipsa lor este unul dintre motivele pentru care ruralul ialomițean este neatractiv pentru locuire. O locație pentru un viitor centru de permanență este orașul Căzănești, aflat la jumătatea distanței dintre municipiul reședință de județ, Slobozia, și Urziceni. Dorința pentru înființarea acestuia a fost exprimată și de primarul localității. O altă localitate în care ar trebuie să funcționeze un centru medical de permanență este orașul-stațiune Amara, a cărui populație a crescut în ultimul deceniu. Afluxul de turiști din timpul sezonului estival este argument valid. Implicit, de serviciile medicale oferite de cele două centre de permanență sugerate ar putea să beneficieze și localitățile rurale din jur”, se arată în pledoaria senatorului Adrian Costea pentru înființarea unor centre medicale de permanență în localitățile mici urbane din Ialomița.