Cu doar câteva ore înainte, el fusese oprit de două ori de echipaje de poliție, însă nu a fost testat decât pentru alcool. Așa că a fost lasat să plece.
În timp ce șefii polițiștilor se încurcă în explicații ridicole, ministrul de Interne anunță că a trimis Corpul de Control.
Polițiștii din Constanța au recunoscut că tragicul accident putea fi evitat
Șoferul de 19 ani care a intrat în grupul de turiști fusese oprit în seara precedentă, în Constanța, la un filtru de rutină și încă o dată după miezul nopții. La prima oprire era împreună cu tatăl lui și a fost sfătuit să conducă prudent și lăsat apoi să își continue drumul. Câteva ore mai târziu, poliția a fost alertată că același tânăr de 19 ani conduce agresiv. Polițiștii l-au oprit din nou.
Adrian Constantin Glugă, șeful IPJ Constanța: „În jurul orelor 02:40, autoturismul a fost depistat circulând pe DN39 din Vama Veche. Au fost legitimat conducătorul și doi pasageri. În urma controlului, într-un pachet de țigări a fost găsită o țigară artizanală și patru pastile și care au fost înaintate BCCCO pentru a se continua cercetările. Nu prezenta semne că ar fi consumat substanțe psihoactive”.
Niciunul dintre polițiști nu a fost însă curios să afle dacă urcase la volan sub influența drogurilor, așa că tânărul a suflat doar în etilotest.
Șefii poliției susțin acum că singurul aparat de testare a consumului de droguri din zona Mangalia nu era disponibil, iar polițistul calificat să facă analizele se afla în concediu medical. Rezultatul la alcool a fost zero. Așa că după aproape două ore petrecute la Poliție, a fost lăsat din nou să plece.
De astă dată, s-ar fi dus în Vama Veche, unde se presupune că ar fi consumat droguri, după cum a susținut și avocata lui după tragedie.
În jurul orei 5 și jumătate a urcat din nou la volan și la intrarea în 2 Mai a lovit grupul de tineri aflat pe marginea drumului. Doar doi dintre ei au scăpat neatinși. Unul este vărul fetei zdrobite de mașina sacăpată de sub control.
Cătălin Ștefan Dragomir, tatăl tinerei ucesise în accident: „Prea multe nu poate să îmi spună pentru că se afla la o distanță de 12-20 de metri în fața grupului, cu un alt prieten, care, Slavă Domnului, au scăpat neatinși. A trecut mașina aceea pe lângă ei, nu i-a atins, dar ce a fost în spatele lor, total dârămați. A stat persoana aceea, mă refer la băiatul familiei Pascu, preț de 5 secunde, pe loc, după care a plecat în trombă către Vama Veche. Fără să fie preocupat de soarta victimelor sau de ceea ce făcuse? Nu. Nu. Poate că a realizat, poate că nu a realizat. Poate că pe drum a sunat pe cine trebuie și i s-a spus `ascunde-te`”.
Șoferul a fost testat pentru droguri de abia după accidentul mortal
Abia după accident, tânărul de 19 ani a fost testat și pentru droguri, iar rezultatele au ieșit pozitive la trei substanțe interzise: cocaină, amfetamină și metamfetamină. Pentru toate e nevoie însă de confirmarea laboratorului de Medicină Legală. Iar la acuzațiile de ucidere din culpă și fugă de la locul accidentului, pentru care a și fost arestat, se pot adauga și acuzații de conducere sub influența drogurilor. De altfel, din datele oficiale rezultă că soferul a mai fost cercetat de procurorii Antidrog anul trecut.
La începutul acestui an, Tribunalul București a admis o cerere venită tocmai de la DIICOT, prin care procurorii Antidrog renunțau la urmărirea penală a tânărului pentru acuzații de deținere de droguri în vederea consumului propriu. Asta după ce fusese prins având asupra sa puțin peste o jumătate de gram de canabis. O acuzație pentru care, în mod normal, risca între 3 luni și 2 ani de închisoare sau amendă penală.
Iar acum trei luni, poliția susține că ar fi suferit un episod psihotic, foarte posibil tot din pricina consumului de substanțe interzise. Ar fi alertat poliția spunând că persoane necunoscute au intrat în casa familiei, însă tatăl lui a fost cel care ar fi liniștit spiritele.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: „Am dispus un control complet care să fie efectuat de corpul de control al ministrului pentru a crea cadrul juridic, profesional, și desfășura expertiza necesară pentru investigarea minuțioasă a întregului lanț de evenimente”.
Pentru tragedia provocată sâmbătă dimineață, tânărul va fi judecat după legea Anastasia, recent promulgată. Potrivit acestei legi, șoferii drogați sau băuți, chiar și cei fără permis, care ucid în accidente rutiere, nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea primi până la 15 ani de închisoare.