Pe numele lui Matei-Vlad Pascu, DIICOT a deschis un dosar penal pentru infracţiunea de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu, scrie Libertatea.
După un an de cercetări, pe 21 decembrie anul trecut, procurorii au emis o ordonanță de renunțare la urmărire penală. Pe motiv că era o cantitate mică de droguri de risc și că „suspectul a avut o atitudine sinceră, precum și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea unui proces penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii”.
Conform legislației, deținerea fără drept de droguri de risc pentru consum propriu este pedepsită, conform Legii 143/2000, cu pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
„Conduita“ unui infractor
Procurorii DIICOT au apreciat că nu există un interes public în urmărirea în continuare a suspectului. Ei au precizat, în ordonanţa 959/D/P/2022, că „la aprecierea interesului public sunt avute în vedere și persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârșirea infracțiunii și eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii”.
Soluţia dispusă de DIICOT a fost confirmată de Tribunalul Bucureşti, pe 10 ianuarie anul acesta. „Urmările care s-ar fi putut produce din perspectiva afectării sănătății publice au fost reduse, elementul material (deținere) nefiind în măsură să releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat”, a precizat judecătorul, în motivarea deciziei sale.
Magistratul a adăugat că şi el consideră că „eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal ar fi disproporționate prin raportare la gravitatea concretă a faptei, iar cheltuielile ce ar urma să fie avansate ar putea fi canalizate spre cercetarea unor fapte cu urmări mai grave”.
Tragedia care a urmat
Sâmbătă, 19 august, în jurul orei 5.30 dimineaţa, Matei-Vlad Pascu a provocat un grav accident de circulaţie, intrând cu maşina într-un grup de opt tineri, lângă localitatea 2 Mai din Constanţa. În urma impactului, o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani au murit pe loc. Alţi trei tineri, cu vârste între 19 și 20 de ani, au fost răniţi.
După accident, șoferul a fugit. El a fost prins de polițiști, la scurt timp, în stațiunea Vama Veche. Acolo, a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină. Polițiștii i-au făcut dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Mașina care a provocat accidentul din localitatea 2 Mai
Testele au arătat că, înainte să urce la volan, Matei Vlad Pascu consumase droguri la greu, testul efectuat de polițiști ieșind pozitiv la trei substanțe interzise: cocaină, amfetamină și metamfetamină – un cocteil extrem de dur. Vlad Pascu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Băiatului nu-i era străin acest mod de distracție. Pe rețelele sociale se lăuda întruna cu banii săi, cu drogurile consumate, având chiar și un tricou pe care scria în engleză „Drogurile sunt viața mea“. Epata, de asemenea, cu mașinile de lux (cu numere de înmatriculare MBZ, de la Mercedes Benz) oferite de părinții săi, cu afaceri în imobiliare și în tranzacții cu mașini.
În fața anchetatorilor, tânărul a avut despre accident o explicație halucinantă. Le-a spus că a plecat de acolo pentru că a crezut că a lovit o vrabie; apoi s-a răzgândit: un câine, o vacă…
Fenomenul grav al șoferilor drogați ia amploare în România. Numai anul trecut, conform statisticilor oficiale, pe străzile din România au fost depistați peste 3.200 de șoferi drogați.