Săndel Matei, protestatarul cunoscut în spaţiul public drept Sandu Matei, care l-a dat în judecată pe Darius Vâlcov după ce acesta i-a publicat pe Facebook fişa medicală, anunţă că va face demersuri pentru executarea silită a fostului demnitar, extrădat din Italia şi adus în ţară luni.
„Am câştigat toate procesele civile cu ăsta, o să îl execut silit la noul său domiciliu – la puşcărie. Văzând cum arată tristul ăsta care inspiră milă mă înverşunează şi mai mult să îl umilesc aşa cum a făcut-o el de la înălţimea funcţiei de consilier al primului ministru-făuritorul programului de guvernare ticălos. Bogdănele, ţi-am spus în 2018 că o să te calc pe cap juridic, azi am cea mai frumoasă imagine posibilă ca om civic…hai pa”, a scris protestatarul pe Facebook.
Săndel Matei a intentat proces împotriva lui Darius Vâlcov după ce, în anul 2018, fostul demnitar a publicat pe Facebook fişa sa medicală şi l-a numit, într-o postare ataşată documentului, „săndilău”. El a declarat jurnaliştilor, la momentul intentării procesului, că solicită daune în cuantum de un milion de euro.
În noiembrie 2021, Tribunalul Olt i-a dat câştig de cauză, însă i-a admis doar în parte cererea, obligându-l pe Vâlcov la plata a 20.000 de lei daune morale.
Atât Matei Săndel, cât şi Darius Vâlcov au atacat sentinţa, însă, în mai 2022, Curtea de Apel Craiova a respins ambele contestaţii.
În martie 2019, Darius Vâlcov, pe atunci consilier al premierului, a fost acuzat de discriminare şi amendat cu 1.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru că l-a insultat protestatarul Sandu Matei, membru al Mişcării Rezist, şi i-a publicat fişa medicală. Era pentru a doua oară când Vâlcov era sancţionat de către CNCD.
„Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de ‘sandilău’ şi publicarea fişei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecţiune medicală necontagioasă şi prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a decis în unanimitate Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.