Încasările statului din impozitul pe bacșiș, taxă reglementată de la 1 ianuarie anul acesta, se ridică la aproape 6 milioane de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro pentru perioada ianuarie-mai.
Mai mult de jumătate din sumă, 3,2 milioane de lei, reprezintă impozit reținut și virat de barurile și restaurantele din București, în timp ce la polul opus, în județul Vaslui s-a plătit în toată această perioadă impozit totalizând 2.583 de lei, adică o medie de numai 517 lei pe lună.
Guvernul a prins în bugetul pentru acest an venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, o sumă pe care la momentul respectiv a considerat-o ca fiind o estimare pesimistă. Cu doar 6 milioane de lei în primele cinci luni ale anului, planul Guvernului nu pare realizabil, în contextul în care bugetul se confruntă oricum cu probleme majore în ce privește încasarea veniturilor planificate.
Datele privind veniturile statului din impozitarea bacșișului indică un eșec al acestei măsuri, mai ales că sunt județe în care impozitele plătite sunt foarte mici. Deși plata bacșișului pe lângă notă și bonul fiscal, pentru a evita impozitul, este practicată încă la scară largă în multe locuri, inclusiv în București, în mare parte din țară legislația intrată în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta pare să fie pur și simplu ignorată.
Mulți clienți continuă să plătească bacșiș cash, neevidențiat pe bon, considerându-l un cadou pentru chelner, din care statul nu va lua și el 10%.
Singurii care pierd din impozitarea bacșișului sunt chelnerii, 10% din acest venit dacă le rămâne lor integral, în timp ce la stat ajung niște bani care în trecut nu erau, cel mai probabil, fiscalizați deloc. Marii câștigători sunt operatorii de baruri și restaurante, care își ating un obiectiv de mai mulți ani, acela de a avea un control mult mai mare asupra banilor primiți ca bacșiș de chelneri, pe care îi pot folosi acum discreționar pentru a suplimenta remunerarea salariaților.
Sume mici, sub 10.000 de lei au fost plătite ca impozit pe bacșiș, în perioada ianuarie-mai, în 9 județe: Vaslui – 2.583 lei, Sălaj – 3.386 lei, Vrancea – 4.485 lei, Tulcea – 5.407 lei, Satu Mare – 5.819 lei, Ialomița – 5.968 lei, Caraș-Severin – 6.738 lei, Giurgiu – 8.034 lei și Buzău – 8.262 lei. Lideri sunt județele cu economie dezvoltată sau destinații turistice, București – 3,24 milioane lei, Cluj – 431.029 lei, Ilfov – 317.253 lei, Constanța – 311.138 lei și Brașov – 251.694 lei.
Ce este bacșișul
Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri și alte activități de servire a băuturilor». Impozitul se declară prin formularul D100, “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” – impozit pe veniturile din alte surse.
Sumele provenite din bacșiș trebuie distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă ai angajaților sunt considerați venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA. Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei. Pentru operatorii economici prevăzuți, bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.
Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.