Conform stirileprotv, care citează surse guvernamentale, au fost demiși șase șefi din instituții cu atribuții de control, la nivel central și la nivelul județului Ilfov. Este vorba despre Agenția Națională pentru Inspecție Socială, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Direcția de Asistență Socială și Direcția de Sănătate Publică. În vizorul anchetatorilor ar urma să intre și trei șefi din poliție de pe raza localităților unde se aflau căminele.
Totodată, de astăzi, 10 iulie, toate centrele de copii, bătrâni vor fi verificate şi reanalizate toate autorizaţiile.
“Termenul va fi o săptămână, sub coordonarea prefecţilor. Solicit autorităţilor toleranţă zero faţă de persoanele care au jefuit aceste persoane. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat şi bunurile, şi casele“, a fost anunţul premierului Marceel Ciolacu, după o şedinţă cu responsabilii în domeniu.
Reacţia vine după ce cercetările procurorilor DIICOT și anchetele jurnalistice arată că bătrânii din „azilele groazei“ nu sufereau doar de foame, agresiuni fizice și batjocură, ci erau și drogați sau rămâneau fără pensii ori apartamente. Totul, sub ochii cel puțin ciudat de îngăduitori ai unor reprezentanți ai autorităților.
Informațiile apărute în spațiul public, prezentate de buletindebucuresti.ro, centrul de investigații media și libertatea.ro, arată șirul ororilor la care au fost supuși beneficiarii centrelor din Voluntari.
Patru suspecți, arestați preventiv
Patru suspecți au fost arestați preventiv, 11 arestați la domiciliu, 6 au fost plasați sub control judiciar, iar 3 lăsați fără nicio măsură. DIICOT a contestat măsura, solicitând ca toate cele 24 de persoane să fie arestate.
Conform informațiilor publice, liderii rețelelor ar fi Cristina Dumitra, femeia care conducea centrul de la Gerbera și Casa Cora, ale cărei „afaceri“ au fost expuse în investigația „Lagărele Cristinei“, publicată de Centrul de Investigații Media, dar și Ștefan Godei, care controla Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz“. Unii dintre beneficiari aveau aparţinători, care plăteau pentru servicii, alţii erau cazuri sociale, pentru care se încasau bani de la bugetul de stat.
În cazul lui Godei, acesta ar fi obţinut, potrivit procurorilor, 3,7 milioane de lei, în mai puţin de doi ani, de la mai multe direcţii de asistenţă socială, printre care cele din Ilfov, Sector 3 și Sector 6, pentru a „avea grijă“ de bătrâni din respectivele unități teritoriale.
Ștefan Godei ar fi cheltuit o parte din banii câștigați pe distracții, constând în petreceri cu droguri, prostituate și lăutari. „Potrivit discuțiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracții, într-o noapte, suma de 25.000 de lei“, reiese din referatul procurorilor, potrivit Digi24.
Controalele în centre ar fi fost anunțate în prealabil, iar funcționarii îi învățau pe angajați cum să se acopere în documente, potrivit jurnaliștilor Libertatea. DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3, DGASPC Sector 6, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov sunt instituțiile care ar fi sprijinit gruparea infracțională, potrivit referatului procurorilor.