Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că dacă Republica Moldova continua să participe în cadrul Biroului de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, atunci autoritățile țării ar fi avut acces la baza de date a structurii, identificând în acest mod rapid atacatorul din Tadjikistan.
„Conducerea țării a refuzat să participe din motive politice”, a conchis Maria Zaharova.
Versiunile Chișinăului
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Republica Moldova a reacționat, negând vehement aceste informații. Ba mai mult, Chișinăul susține că această structură coordonată de Kremlin nu deținea date despre cetățeanul străin pentru că acesta nu figura în ziua tragediei în mecanismele de căutare internațională.
,,Interpol, Europol și mecanismul interstatal de căutare în spațiul CSI nu aveau înregistrată căutarea lui Rustam Așurov, întrucât la 30 iunie autoritățile din Tadjikistan erau abia în pregătirea dosarului de căutare internațională pe numele acestuia.Așadar, declarația făcută de oficialul rus este falsă, în condițiile în care autoritățile CSI nu aveau date sau dosar activ de căutare pe numele Rustam Așurov”, au menționat angajații MAI.
În ceea ce privește retragerea țării din cadrul acestei structuri, conducerea MAI afirmă că decizia a fost luată din alte motive, ci nu din cauza celor menționate de reprezentanta Kremlinului.
,,Republica Moldova a rechemat ofițerul de legătură de la Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, de la Moscova în condițiile în care politica de personal necesita concentrarea la Chișinău, a specialiștilor în combaterea crimei organizate transfrontaliere, generate de riscurile războiului care se desfășoară în țara vecină, Ucraina. Ofițerul a fost retras în ianuarie 2023”, au punctat funcționarii.
Atac soldat cu două decese
Incidentul armat a avut loc în seara zilei de 30 iunie pe Aeroportul Internațional Chişinău unde cetăţeanului străin nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, așa că acesta a luat arma unui polițist de frontieră, a deschis focul, ucigând un polițist de frontieră și un agent de securitate.
Bărbatul, de 43 de ani, din Tadjikistan, s-a stins din viață câteva zile mai târziu, deces survenit în cadrul unui spital din Chișinău.
El a fost internat la scurt timp după ce a împușcat două persoane, fiind rănit după ce a refuzat negocierea cu forțele de ordine, iar acestea au fost nevoite să tragă mai multe focuri de armă pentru a-l mobiliza.
Autorul atacului armat a fost implicat luna trecută în răpirea unui bancher în Tadjikistan și a părăsit ilegal țara sa, ajungând inițial în Uzbekistan, apoi în Turcia, iar de la Istanbul a zburat cu avionul la Chișinău, planificând să ajungă într-o țară europeană unde să se ascundă, potrivit informațiilor prezentate de autoritățile moldovene.
Acestea au mai afirmat că ucigașul avea un trecut criminal vast, fiind judecat și condamnat la închisoare pentru o altă infracțiune gravă în Tadjikistan, dar a fost eliberat înainte de termen din pușcărie.