Lilian Carp, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), este candidatul formațiunii la alegerile locale din municipiul Chișinău, planificate pentru toamna acestui an.
,,Ieri a avut loc ședința, convenția Organizației Teritoriale Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate la care prin vot secret a fost susținută candidatura domnului Lilian Carp, intenția domnului Carp de a candida la funcția de primar general a municipiului Chișinău la alegerile locale din toamnă. Noi suntem fermi convinși că domnul Carp va fi un candidat puternic, un candidat care va câștiga aceste alegeri și care va aduce Chișinăul înapoi pe calea europenismului adevărat”, a declarat Alex Trubca, președintele Organizației Teritoriale PAS Chișinău.
Lilian Carp a trecut în revistă unele probleme ale Capitalei Republicii Moldova, cum ar fi ambuteiajele.
,,Municipiul Chișinău nu este al unei persoane sau al unui partid. În primul rând, trebuie să înțelegem că Chișinăul împreună cu oamenii care locuiesc se confruntă cu anumite probleme reale care trebuie rezolvate, iar Chișinăul are nevoie de un nou suflu în dezvoltarea sa. Probleme sunt multiple, cu certitudine, în viitorul apropiat, voi începe dezbateri publice cu experții pentru a oferi soluții reale în vederea rezolvării problemelor”, a spus acesta.
Iar în opinia președintelui PAS, Igor Grosu, capitala trebuie să fie condusă de partide proeuropene.
,,În 2019, din păcate, partida proKremlin a căștigat la Chișinău, acesta a fost un lucru care a dus, a avut un impact negativ asupra Republicii Moldova, asupra perspectivei noastre de integrare europeană. Trebuie să spunem lucrurilor, așa cum sunt. Acum, sarcina noastră în aceste alegeri este să recucerim Chișinăul și să-l întoarcem înapoi partidei proeuropene, să-l întoarcem înapoi cetățenilor”, a menționat Grosu.
Nu poate intra în Rusia
În vârstă de 44 de ani, Carp se numără printre oficialii moldoveni care au interdicție de intrare în Rusia, decizie luată în luna aprilie de Kremlin ca răspuns la hotărârea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău prin care un diplomat rus a fost declarat persona non-grata.
Lilian Carp a afirmat atunci că nu are de gând să meargă în Federația Rusă.
„Nu am de gând să merg în Federația Rusă atât timp cât acolo este regimul criminal al lui Putin, care a atacat Ucraina și care a adus Ucrainei pierderea a zeci de mii de vieți omenești, economie distrusă. Mi-am expus mereu poziția față de acțiunile Rusiei. Am condamnat și voi condamna în continuare acțiunile de terorism pe care le face Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei. Rusia a avut mereu acțiune ostilă în raport cu Republica Moldova și a încercat să folosească instrumente economice, precum embargouri, în raport cu cetățenii țării noastre. Să nu uităm de încurajările separatismului pe care le face Federația Rusă la noi”, a punctat acesta.
În mai 2022, parlamentarul i-a cerut procurorului general să nu-i lase să scape pe deputaţii Ilan Şor şi Marina Tauber, șefii partidului Șor, formațiune ce organizează protestele antiguvernamentale din țara vecină.
„Domnule procuror, dacă şi de data asta scapă basma curată (nr.- Ilan Şor şi Marina Tauber n.r) şi aţi venit degeaba, eu vă rog frumos mai mult să nu veniţi pe aici (n.r.- Parlament), asta e rugămintea pentru că lumea e sătulă de aceste veniri şi de ridicările de imunităţi”, a spus Lilian Carp de la tribuna Legislativului, în contextul în care Dumitru Robu a solicitat ridicarea imunității celor doi membri ai partidului prorus Șor.
Sesizarea lui Carp a stat la baza arestării și suspendării a procurorului general
De asemenea, acesta a depus în anul 2021 o sesizare pe numele șefului Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, act care a determinat încătușarea, apoi suspendarea din funcție a acestuia.
Mai exact, Carp l-a acuzat pe Stoianoglo de corupere pasivă și abuz în serviciu, dar și că s-ar fi implicat în eliberarea din închisoare a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, fugit în prezent la Londra, acuzații respinse de cel vizat.
Experiența profesională și studiile
Lilian Carp este președinte al Comisiei de securitate națională, apărare și ordine publică din cadrul Parlamentului și deputat, funcție pe care o obținut-o pentru prima dată în 2014, an în care a candidat pe listele Partidului Liberal.
Până a veni în Legislativ, el a activat în calitate de șef de Cabinet al ex-edilului capitalei, Dorin Chirtoacă, poziție deținută în perioada 2009-2014.
În anii 2013-2019, a condus Federația Moldovenească de Polo pe Apă, iar din 2012 până în 2014 a fost membru al Consiliului de Administrare al societății ,,Apă-Canal Chișinău”.
Din 2002 și până acum, activează în calitate de lector universitar, în cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.
Acesta a absolvit Facultatea de Istorie și Etnopedagogie a Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” din Chișinău și are diplomă de master în Științe Economice.
Veniturile și averea
Potrivit declarației de avere, Lilian Carp a ridicat în 2022 o sumă de circa 248 de mii de lei moldovenești de la Parlament, iar aproape 173 de mii de lei a primit de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.
Acesta deține un apartament cu suprafața de peste 90 de metri pătrați, în valoare de peste jumătate de milion de lei moldovenești. De asemenea, este proprietarul unui autoturism de 100.000 de lei moldovenești și posedă 30 % dintr-o întreprindere specializată în comerțul cărnii.
Alte partide nu au anunțat candidatul
Celelalte formațiuni nu și-au anunțat, deocamdată, candidatul pentru alegerile locale care vor avea loc fie în octombrie, fie în noiembrie, data exactă urmând să fie stabilită și anunțată de Comisia Electorală Centrală.
Actualul edil al Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că va candida pentru al doilea mandat, însă nu pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), așa cum a făcut-o prima dată, ci pe cele a formațiunii sale, Mișcarea Alternativă Națională (MAN), fondată anul trecut.