Sufocată de neomarxism, Europa nu pierde nicio ocazie să predice despre rădăcinile sale creștine sau să ceară recunoașterea simbolurilor și tradițiilor creștinismului de către instituțiile de la Bruxelles, însă, în același timp, când vine vorba despre promovarea așa ziselor valori inclusive, o expoziție în Parlamentul European reprezentând pe Isus LGBT este binevenită.
Provocările la adresa creștinilor și episoadele de blasfemie cu care vor să treacă reprezentările de prost gust drept opere de artă nu sunt noi, dar este cu adevărat o ofensă ca Parlamentul European să găzduiască o expoziție agresivă și nepotrivită.
În urmă cu câteva zile, toate cutiile poștale ale Parlamentului European au primit un e-mail semnat de europarlamentarul Malin Bjork de la Partidul Suedez de Stânga pentru a promova o expoziție organizată de „Stânga”:
”Dragi prieteni, cu ocazia Președinției suedeze a Consiliului European, am invitat-o pe artista fotograf Elisabeth Ohlson să-și arate câteva dintre lucrările sale. Toate piesele pe care le-a ales pentru această emisiune au o temă LGBTQI sau incluzivă, în orice alt mod, în privința drepturilor omului.”
Atașată mesajului, invitația pentru inaugurarea expoziției cu două imagini, una reprezentând o barcă de migranți care se apropie de o corabie cu un soldat care pune piciorul pe ambarcațiunea cu migranții și alta cu Iisus Hristos înconjurat de apostoli îmbrăcați în sclavi sadomasochiști.
Anunțul și organizarea evenimentului i-au determinat pe parlamentarii conservatori să reacționeze, in corpore. După cum explică europarlamentarul Maria Veronica Rossi, din Italia, „este legitim să abordăm probleme de tot felul în cadrul instituțional, dar exploatarea unei religii este o lipsă intolerabilă de respect pentru milioane de credincioși din întreaga Europă. În afară de percepția culturală, aceasta apare ca o provocare gratuită”. În aceași notă, francezul Jean-Paul Garraud, europarlamentar al Frontului Național, a trimis o scrisoare la 1 mai chestorului responsabil de evenimente culturale și artistice pentru a cere retragerea „autorizației de a expune în această săptămână acordată doamnei Björk” . El consideră că „această expoziție nu are în mod clar nimic artistic, ci își propune să disemineze propaganda politică […] și să promoveze ideologia trezită”. Europarlamentarul francez a anunțat că expoziția este ”o insultă la adresa creștinilor”, „o provocare gratuită”, ”o provocare în toată regula”.
împotriva creștinilor. Printre polonezi, în sfârșit, unii aleși, care împărtășesc aceeași observație, strigă „blasfemie”. Pentru Jean-Paul Garraud, „dacă arta și libertatea de exprimare trebuie apărate fără nicio restricție, mai ales în instituția noastră, ele nu pot fi folosite greșit pentru a provoca, răni, dezinforma sau deconstrui”. O poziție care este în conformitate cu reglementările în vigoare în cadrul Parlamentului European, conform cărora „evenimentele și expozițiile culturale nu pot avea în niciun caz un caracter insultător sau provocator”. Confruntat cu critici, grupul parlamentar Stânga – un grup care reunește în special ”La France insoumise” și alte partide de extremă stângă – a denunțat imediat pe contul său de Twitter obscurantismul oponenților săi, acuzându-i că vor „ataca drepturile persoanelor LGBTQ”
Au existat numeroase posibilități de a celebra președinția suedeză a Consiliului UE și de a vorbi despre drepturile omului, dar decizia de a aborda această problemă prin punerea în discuție a religiei are o intenție politică clară.
Pe de altă parte, artista Elisabeth Ohlson nu este nouă în ceea ce privește provocările, iar cariera ei artistică a luat un punct de cotitură în 1998, când a expus pentru prima dată ”Ecce Homo”, o scenă cu Iisus în cheie LGBTQ, în interiorul unei catedrale suedeze. Cu acea ocazie, imaginile au făcut înconjurul lumii și fosta europarlamentară Marianna Eriksson a încercat să le expună și în Parlamentul European. În acel caz însă, conținutul imaginilor a fost considerat prea ofensator de chestorii Parlamentului European care au blocat inițiativa. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, noua încercare a unui alt europarlamentar nu pare să fi provocat același scandal și fotografiile lui Ohlson vor fi astfel expuse la Bruxelles.