,,Socialiștii si comuniștii au găsit încă un instrument de a ne dezbina și destabiliza situația în țară – limba pe care o vorbim. În aceste timpuri complicate, în loc să unească societatea, ei fac jocul Federației Ruse. Proiectul privind limba română este unul mult aștept de societatea noastră, proiect pe care-l vom vota hotărâți și în a doua lectură. Este un proiect care face, în sfârșit, dreptate limbii române și cetățenilor acestei țări”, au spus reprezentanții PAS.
Socialiștii și comuniștii: ,,Noi suntem moldoveni”
Reacția a venit după ce reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Rep. Moldova au protestat luni în fața Curții Constituționale, nemulțumiți că aleșii poporului au votat în prima lectură proiectul prin care sintagma „limba română” ia locul „limbii moldovenești” în toată legislația.
Aceștia au scandat ,,Respectați Constituția” ,,Noi suntem moldoveni”, cerând guvernării să nu admită votarea proiectului în a două lectură.
Când a fost votat proiectul?
În data de 2 martie, 56 de deputați ai fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat proiectul. Cei ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care au părăsit mai devreme sala de ședințe a Parlamentului, au revenit în momentul prezentării acestuia și au manifestat cu pancarte pe care scria ,,Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau ,,Nu vă bateți joc de Constituție”. Ba mai mult, deputații BCS s-au luat la harță cu parlamentarii PAS și au cerut alegeri parlamentare anticipate.
În replică, președintele Legislativului, Igor Grosu, a solicitat aleșilor poporului BCS care au și cetățenie română să renunțe la ea.
,,Asta-i durerea voastră, anticipate. Nu le vedeți până în 2025. Luați-vă pofta! Voi, cei care strigați, aici, cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog. Așa, ca să fie totul corect!”, a spus Igor Grosu.
Proiectul de lege mai prevede să fie înlocuite și sintagmele ,,limba oficială”, ,,limba de stat” și ,,limba maternă”. Iar sărbătoarea națională „Limba noastră” să fie numită „Limba română”.
La fel, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera schimbările necesare.
Proiect propus de PAS
Proiectul de modificare a fost depus de un grup de deputați PAS, care propun să fie considerat încetat textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.
„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a menționat deputata PAS, Veronica Roșca.
Autorii mai menționează că aceste condiții ,, ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.