Astfel, vineri seară, în jurul orei 22.00, moderatorul RTV a lansat subiectul potrivit căruia liderii Europei ar presa Kievul să facă pace cu Rusia, fără să facă referire la informații exacte în acest sens.
Primul care a intervenit a fost Daniel Savu, fost senator PSD. Acesta a spus că ”a investi în război e o gaură pentru toate țările”, adăugând că statele occidentale s-au săturat să finanțeze Ucraina pentru a ține piept Rusiei. Mesajul său e similar cu cel lansat de propaganda rusă, care susține că sprijinul pentru Ucraina duce la pierderi financiare pentru statele occidentale, deși cifrele arată că Rusia înregistrează un declin economic rapid.
Al doilea invitat care a lansat mesaje similare cu ale propagandei ruse a fost Mugur Mihăescu, alias Garcea din Vacanța Mare.
Primul său mesaj a fost despre presupusa inutilitate a rezistenței ucrainenilor în fața invaziei ruse: ”Ucrainenii sunt la nu mai știu a câta recrutare. Ei nu mai au armata de la început. Care a fostul acestor morți? Au murit copiii ăștia”.
Al doilea mesaj al lui Mihăescu a fost legat de presupusul tratament incorect al Ucrainei față de România, teză folosită constant de Kremlin, care încearcă să rupă solidaritatea dintre aliații Ucrainei: ”Cum s-a comportat acel regim cu noi când noi îi ajutam? Ne-au nenorocit și ultima poziție geostrategică, gurile Dunării. Au interzis limba română ca victimă colaterală în războiul cu Rusia”.
Segmentul dedicat invaziei ruse din Ucraina a fost încheiat de moderator, care a spus că ”ne dorim pacea, sper să nu fie o problemă că ne dorim pacea, că așa s-a întâmplat uneori”.
Context. România TV a emis vineri un comunicat în care își cere scuze că a invitat-o în emisiunea lui Victor Ciutacu pe Marina Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus din Moldova al mogului fugar Ilan Șor.
România TV susține, în comunicatul publicat pe site-ul postului, că „nu a fost și nu va fi o platformă unde ideile putiniste să poată fi expuse, nu împărtășește idei antidemocratice și destabilizatoare, iar pe viitor vor fi aplicate criterii mult mai stricte în selectarea invitaților și în ceea ce privește toleranța moderatorilor față de anumiți invitați și ideile lor”.