Potrivit legii, orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți, 800 în mediul urban și 450 în mediul rural, însă nu există un maximum de pacienți. Venitul unui medic de familie se compune din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Astfel, jumătate din veniturile unui medic de familie vin din încasările per capita, iar circa jumătate din venituri sunt obținute din încasările per serviciu.
În topul medicilor de familie din Iași cu cele mai mari venituri se numără medicul Vasile-Silviu Blașcu. Acesta a decontat, în luna noiembrie 2022, suma de 46.511,30 lei, din care 21.599,30 lei – venituri per capita, iar 24.912 lei – servicii medicale oferite în decursul lunii noiembrie. Iar în luna octombrie 2022, medicul a decontat suma de 47.386,60 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, scrie BZI.
De asemenea, dr. Gina Geanina Vornicu, care activează în Lungani, județul Iași, a decontat, în luna noiembrie 2022, suma de 46.244,30 lei, dintre care 23.594,30 lei – venituri per capita, 22.650 de lei fiind valoarea serviciilor prestate pe durata lunii noiembrie. Potrivit sursei citate, medicul a avut aproximativ aceleași venituri și în luna octombrie 2022, când a decontat suma de 44.438 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Cum obține venituri un medic de familie
Venitul unui medic de familie se compune din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Trebuie specificat că, pentru pacienții neasigurați, medicul de familie nu primește plată per capita. Veniturile provenite din plata per capita au scopul de a asigura buna desfășurare a activității în cabinetul medicului de familie. Din această sumă, medicul de familie plătește salariul asistentului medical, utilitățile, toate consumabile necesare în cabinet și suportă modificările sau dotările necesare cabinetului.
Plata per serviciu este limitată de numărul maxim de consultații, zilnic putându-se deconta 24 de consultații. Fiecare consultație valorează 5,5 lei, iar un punct de consultație are o valoare de 4 lei. Astfel, un medic ce oferă 24 de consultații pe zi obține un venit de 528 de lei. Consultațiilor li se adaugă și maximum două vizite la domiciliu, zilnic, care sunt cotate cu 15 puncte, astfel că medici mai pot obține zilnic câte 60 de lei.
Medicii de familie care obțin cele mai mari venituri au un număr mare de pacienți în evidență, iar important în acest sens este ca pacienții să fie asigurați.