La sfârșitul lunii noiembrie, deputații Diana Stoica și Filip Havârneanu au depus în Parlament un proiect de lege prin care se dorește interzicerea sălilor de jocuri de noroc și a agențiilor de pariuri din apropierea școlilor, locurilor de joacă pentru copii, dar și a centrelor culturale, spitalelor și bisericilor. Această inițiativă a venit ca un răspuns la expunerea uriașă pe care o au aceste unități și la creșterea numărului de consumatori în rândul minorilor.
Conform unui studiu efectuat de GfK, 0,6% dintre adulții care practică jocuri de noroc în România au depășit granița divertismentului. Din acest punct de vedere, România se situează bine în raport cu media europeană, care se încadrează între 0.5% și 2%, însă una dintre principalele probleme este că cel puțin deocamdată, statul nu a folosit fondurile încasate de la operatori care sunt destinate promovării campaniilor de joc responsabil.
De asemenea, numărul mare de agenții prezente în toate orașele, dar mai ales în capitală, sporește șansele de dezvoltare a dependenței în rândul adolescenților.
„E deranjant să existe câte un „Las Vegas” lângă poarta școlii. Din păcate, în orice oraș ai merge, sălile de joc sunt multe și stridente în peisajul urban, speculând nevoia oamenilor de a o duce mai bine, într-o țară în care guvernanții nu le-au oferit prea multe posibilități,” a declarat Filip Havârneanu într-un interviu acordat pentru Libertatea.
Dacă în prezent, conform OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, sunt interzise sălile de jocuri în incinta școlilor, spitalelor și a bisericilor, deputații propun ca interdicția să fie extinsă și pe o rază de 300 de metri în jurul respectivelor clădiri.
Deputatul susține că această propunere este una firească, în contextul în care fenomenul a luat o mare amploare în ultimii ani, însă guvernanții încă nu au reacționat.
„Această măsură trebuia luată de multă vreme de guvernanți, pentru că jocurile de noroc au devenit un fenomen scăpat de sub control care distruge viețile multor familii, conducând la tragedii. Proiectul trebuie să funcționeze ca o barieră protectoare pentru a preveni dependența de jocuri și pentru a ține acest viciu cât mai departe de copii și adolescenții tentați, la rândul lor, să încerce experiența falselor câștigurilor rapide. De aceea, am propus ca sălile de joc să nu mai existe în proximitatea unităților de învățământ și locurilor de joacă. Proiectul a fost depus în Parlament și urmează cursul legislativ firesc, urmând să fie discutat în comisii, Camera Deputaților fiind forul decizional,” a afirmat Havârneanu.
În prezent, deputații lucrează și la crearea unui set complex de legi legate de promovarea jocurilor de noroc. Momentan, singura măsură luată în acest sens a fost introducerea unei taxe de 5% din contractele de publicitate Radio-TV sau stradală încheiate de către operatori și interzicerea expunerii premiilor, care a intrat în vigoare în luna august a anului trecut. Cu toate acestea, în luna noiembrie a anului trecut a fost propus un proiect de lege, inițiat de către 79 de deputați și senatori, în care se solicită interzicerea oricărei forme de publicitate la pariuri sportive sau jocuri de noroc.