Yana Sarafolean, avocat român de origine ucraineană, din Timișoara, a devenit, după începutul războiului, avocat al refugiatilor ucraineni care ajung în România. Yana și-a pus numărul de telefon la dispoziția refugiaților, iar cei care au probleme o contactează pentru asistență juridică, pe care specialista în drept o oferă gratuit. Sarafolean susține că în Timișoara, refugiații sunt foarte bine primiți și sunt informați. Numărul refugiaților ucraineni din Timișoara este, însă, mic în comparație cu situația din orașele de la graniță. Potrivit avocatei, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă refugiații ucraineni este cazarea.
Afacerea 50/20
Yana Sarafolean spune că sunt situații în care ucrainenilor cazați prin programul 50/20, prin care statul decontează 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru hrană, ucrainenii sunt condiționați, la cazare, să fie cât mai mulți.
„În Timișoara nu sunt situații neplăcute. În schimb, în orașele de pe lângă graniță este o afacere mare. Ce fac cei din restul țării? Pun condiții. Minimum patru sau cinci persoane pentru un apartament de o cameră, să fie o sumă cât mai interesantă la finalul lunii, iar condițiile lasă de dorit. În mod normal, un astfel de apartament nu știu dacă ar fi putut fi închiriat la 150-200 de euro pe lună. Așa, ei încasează sume mult mai mari. Oamenii din Ucraina nu au de ales și, sigur, acceptă orice variante”, a explicat Yana Sarafolean.
Potrivit avocatei, sunt situații în care proprietarii nu le dau refugiaților cei 20 de lei pentru hrană, spunând că le cumpără ei alimente. „Unii au ales să cumpere ei produsele, dar de multe ori produsele ori erau expirate, ori erau la limită expirării. Nici măcar acea sumă de 20 de lei nu le-a fost acordată”, a mai declarat avocata de origine ucraineană.
Ore întregi de anchetă pentru traversarea străzii prin loc nepermis
Yana Sarafolean a dezvăluit și o situație în care o refugiată ucraineancă și fiica ei, cazate în Sighetu Marmației, pentru că au traversat strada prin loc nepermis și nu aveau documentele asupra lor, au fost duse la Poliție, apoi în vamă, unde au fost percheziționate și ținute câteva ore pentru ca în final, la intervenția avocatei, cazul să se rezolve cu o simplă amendă.
„A fost ceva de necrezut. Mama cu fiica sa au mers la magazin să își ia câte ceva pentru micul dejun. Într-adevăr, au traversat printr-un loc nepermis. Au fost oprite de un echipaj de poliție, li s-au cerut actele, nu le aveau asupra lor și de acolo a început calvarul. Au fost duse la secție, bruscate, percheziționate ulterior. Nu li s-a permis să sune pe nimeni. Au înțeles că este vorba de acte, dar nu le aveau pentru că au ieșit din casă la prima oră. Până la urmă, le-au dus la vamă. În cele din urmă, au reușit să mă contacteze. Am vorbit pe speaker cu cei doi agenți, am lămurit situația, dar trăgând linie mi se pare un exces de putere în cazul lor. Au pus un sistem întreg pentru o chestie care putea fi rezolvată pe loc”, a mai declarat avocatul.
Ce afaceri fac ucrainenii care ajung în România
Potrivit Yanei Sarafolean, printre ucrainenii care ajung în România, unii reușesc să se integreze și o caută pentru a-i ajuta să își înființeze firme. Cei mai mulți lucrează în IT și în cosmetică. „Din păcate, sunt multe mame cu copii și integrarea lor este foarte grea. E greu să te angajezi, să ai un loc de muncă stabil în condițiile în care ai și un copil , unii au doi sau chiar trei. Cei care își permit să aibă cui să lase în grijă copiii se gândesc ce au de făcut. Unii își deschid afaceri, alții se angajează. Asta ar fi una dintre problemele cu care apelează la mine: înființări de societăți comerciale”, a mai declarat Yana Sarafolean.