Presa pro-guvernamentală de la Kiev face analize și sugerează că o eventuală înfrângere a Rusiei în războiul declanșat contra Ucrainei ar trebui să însemne inclusiv lichidarea Transnistriei pro-ruse.
Războiul a distrus lanțul de contrabandă iar membrii regimului separatist de la Tiraspol au început isteria blocajului economic și au cerut Rusiei să salveze Transnistria. Miza lor era ocuparea rapidă a Ucrainei de către rusi, doar că acest plan a eșuat datorită rezistenței armatei ucrainene.
Chișinăul vede soluționarea conflictului transnistrean exclusiv pe cale pașnică, fără ca acest proces să afecteze parcursul european al țării. Maia Sandu a spus că Moldova trebuie să devină membră a UE până la sfârșitul acestui deceniu. Totuși, evoluția războiului ruso-ucrainean este incertă, iar toate hărțile lui Putin vizează și Republica Moldova.
În ultimele luni, la Chișinău și Tiraspol, s-a discutat despre faptul că președinta Maia Sandu ar fi primit o ofertă din partea Ucrainei ce viza depozitul militar de la Cobasna și soarta separatismului transnistrean. Șefa statului ar fi respins însă propunerea Kievului.
ianuarie 11, 2023
0 Comentariu
Anunțul Maiei Sandu – Cum va fi pus în aplicare planul de lichidare a Transnistriei!
Republica Moldova este stat candidat pentru aderare la UE și va deveni membră UE până la sfârșitul acestui deceniu dacă va soluționa problema Transnistriei. Este declarația făcută chiar de președintele Maia Sandu. Totul vine după ce Kievul a recunoscut și sugerează tot mai insistent că ar avea o datorie morală față de Republica Moldova, deoarece a profitat, decenii la rând, de zona transnistreană.