Potrivit contractului, Republica Moldova va procura 10 MWh bandă în timpul nopții și 30 MWh bandă pe timp de zi.
,,Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 RON/MWh”, a declarat Victor Bînzari, șeful interimar al companiei Energocom.
Astfel, lumina cumpărată din România, alături de cea din stânga Nistrului și cea produsă în Republica Moldova, va acoperi în prima lună a anului 2023 necesitățile țării vecine.
,,Se prognozează ca din totalul necesarului de consum al energiei electrice pentru malul drept al Nistrului, în luna ianuarie, circa 60% va fi asigurat de MGRES, cca 30% va constitui energia electrică produsă de CET-uri şi din surse regenerabile. Alte aproximativ 10% din necesar vor fi procurate de la furnizori din România, inclusiv pentru a acoperi deficitul de energie în orele de vârf”, a mai menționat Victor Bînzari.
Și contractul cu Tiraspol privind achiziția electricității a fost prelungit
Recent, autoritățile de la Chișinău au anunțat că au prelungit cu o lună contractul dintre compania Energocom și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din stânga Nistrului. Potrivit acestuia, este procurată energie electrică, dar în schimb sunt livrate gaze naturale primite de la Gazprom.
Despre semnarea contractului cu MGRES, instituția de resort a anunțat în data de 3 decembrie. Câteva zile mai târziu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că semnarea contractului cu MGRES a fost o decizie complicată, care îl costă politic, dar rațională și în interesul oamenilor. Oficialul a venit cu explicații, pe fondul criticilor primite pentru acest demers.
Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Executivul trebuie să ofere explicații cu privire la deciziile luate în contextul crizei energetice și să-și reorganizeze activitatea în acest domeniu.
În ultimele două luni de toamnă, România a fost principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, după ce țara nu a mai primit electricitate din Ucraina din cauza bombardamentelor ruse, dar și de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Aceasta a stopat livrările în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale, potrivit pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.