Cele șase televiziuni din Moldova, închise temporar la decizia autorităților, serveau în calitate de pârghii pentru agenții de influență din Rusia, care tinde să își consolideze pozițiile prin manipularea opiniei publice, spune fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, opinând că în Repubica Moldova este nevoie de lustrație, spionii și agenții de influență ai Rusiei fiind în număr foarte mare și regăsindu-se în toate instituțiile statului.
Instituțiile statului trebuie consolidate, iar agenții de influență din Rusia – dați afară, susține Anatol Șalaru, dezvăluind faptul că, în experiența sa de ministru al Apărării, s-a confruntat cu situații în care depista angajați, unii dintre ei cu rang înalt, care lucrau pentru Rusia. Eforturile de eliminare a acestor persoane însă au avut un efect nul în lipsa unor legi eficiente.
„Instituțiile statului trebuie să fie consolidate și să aplice legea, să își facă datoria. De exemplu, în unele țări expulzează spionii sub acoperire, în unele – nu pentru că deja îi cunosc, îi urmăresc, le știu obiceiurile și preferă să îi urmărească pe cei care îi cunosc decât să vină alții și să o ia de la început. La noi nu s-a luat nicio decizie până acum, nu cred că sunt urmăriți, pentru că sunt foarte mulți. În primul rând, trebuie făcute publice aceste nume, dacă sunt din rândul organelor de stat, trebuie dați afară acești oameni, statul trebuie să se despartă de ei”, a declarat Anatol Șalaru la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Război hibrid cu Rusia
Șalaru insistă pe adoptarea unei legi a lustrației, precizând că în comparație cu alte state, numărul spionilor și agenților de influență ai Federației Ruse este unul foarte mare. Ex-ministrul Apărării a opinat că nemulțumirile Rusiei în legătură cu suspendarea licenței celor șase televiziuni denotă faptul că aceste instituții serveau în calitate de pârghii pentru agenții ruși de influență. Decizia de suspendare a licențelor de emisie a fost una corectă, dar întârziată, consideră Șalaru.
„Noi suntem în război hibrid cu Rusia și toate metodele noastre sunt binevenite atunci când duc la stoparea influența mediatice rusești, e lupta pentru mințile oamenilor pentru electoratul lor, pentru coloana a cincea, deși într-o țară democratică, sursele media nu se închid doar pentru că au o anumită părere, dar în R.Moldova este o cu totul altă situație, e război hibrid la noi, e război în Ucraina și Rusia prin intermediul acestor instituții aici își consolidează pozițiile și vrea să influențeze cetățenii în luarea anumitor decizii. Au promovat războiul, au promovat teroarea rusească în Ucraina, au susținut războiul, au încercat să ducă în eroare cu privire la anumite evenimente chiar și cu acele rachete care au căzut pe teritoriul R.Moldova și la Naslavcea, spuneau că au fost trase de ucraineni asupra Moldovei, sunt multe chestii când încearcă să dezinformeze și s-a luat o decizie justificată, foarte corectă dar întârziată”, a explicat Anatol Șalaru.
Aflată în război hibrid cu Rusia, Republica Moldova, potrivit lui Anatol Șalaru, ar trebuie să aplice aceleași metode – hibride.
Anterior, președintele Parlamentului Igor Grosu, declarase că R.Moldova este „doldora de spioni ruși”, precizând că Legislativul va adopta o nouă ce va reglementa activitatea SIS. Informația privind numărul mare în R.Moldova al agenților și spionilor ruși a fost confirmată de șeful Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteața în interviurile oferite pentru presa din R.Moldova.