„Dacă vreau să am un spațiu Schengen, am nevoie de frontiere externe puternice pentru ca frontierele interne să poată fi desființate”, a subliniat Nehammer, potrivit tt.com. Dar acest lucru nu a mai funcționat de foarte mult timp, a spus el. „Din 100.000 de solicitanți de azil, noi, ca țară fără ieșire la mare, trebuie să efectuăm înregistrarea inițială a 75.000?”, a spus cancelarul. Numeroasele controale interne din spațiul UE au arătat că Schengen nu a funcționat. Nu se putea pur și simplu să se ia act de acest lucru și să se planifice următoarea extindere, mai afirmă politicianul.
Nehammer nu a putut înțelege amenințările de boicotare a companiilor austriece din România și Bulgaria. Este „absolut, inadmisibil să se amestece problemele de politică de securitate cu cele de politică economică”, susține acesta, amintind că UE este, în primul rând, o comunitate economică. În același timp, el a amintit că Germania a blocat aderarea Austriei la Schengen timp de doi ani și jumătate. „Amestecarea problemelor de securitate cu cele economice nu este oportună”, a spus el. „Austria s-a oferit întotdeauna să ajute autoritățile române și bulgare.”
Astfel, Nehammer s-a declarat convins că veto-ul nu va avea consecințe negative pentru companiile naționale care operează în Bulgaria și România. Cancelarul a subliniat că un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă țărilor însele. Acestea ar aduce banii în țară și ar oferi locuri de muncă, a mai susținut cancelarul, în ciuda faptului că reprezentanții mediului de afaceri național au criticat veto-ul, notează orf.at.