Grupuri civice și de avocați spun că sunt asaltate de cereri de sprijin de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat la 21 septembrie că 300.000 de persoane vor fi mobilizate pentru a spori efectivele de război ale Rusiei.
Sute de mii de persoane au fugit în țări precum Kazahstanul, Georgia și Finlanda. Mulți alții rămân în Rusia și se ascund de recrutorii militari, rugându-se să nu primească ordin de încorporare sau sperând că vor fi scutiți de serviciul militar.
“Lucrăm non-stop”, spune Serghei Krivenko, care conduce o organizație de aproximativ zece avocați, numită “Cetățean. Armată. Lege”.
“Viața normală a oamenilor este dată peste cap. Este o mobilizare fără limită, ca într-un război. Poate dura luni sau ani. Unii s-ar putea să nu se mai întoarcă. A părăsi armata este imposibil. Singura cale sunt moartea, rănirea sau detenția pentru nerespectarea ordinelor”, explică el.
Implementarea mobilizării a fost haotică. Deși ordinul a fost conceput pentru cei cu experiență militară și pentru experți din specialitățile de care este nevoie, aplicarea lui nu pare să fi ținut cont de trecutul militar, de starea de sănătate, de statutul de student sau de vârsta persoanelor.
Săptămâna trecută, Putin a recunoscut că există greșeli și a spus că ele trebuie corectate. “De exemplu, mă gândesc la tații cu mulți copii, la persoanele care suferă de boli cronice sau la cei care au trecut deja de vârsta mobilizării”, a declarat el.
Guvernatorul regiunii Habarovsk, din Extremul Orient rus, a anunțat luni demiterea comisarului militar după ce jumătate dintre bărbații nou mobilizați au fost trimiși acasă deoarece nu îndeplineau criteriile de mobilizare.
Pe rețelele de socializare, circulă liste cu sfaturi despre cum poate fi evitată mobilizarea, precum și formulare, cu tot cu instrucțiunile de completare, pentru excepții medicale sau despre cum poate fi refuzat serviciul militar din cauza convingerilor politice sau religioase.
Avocatul pentru drepturile omului Pavel Cikov a spus luni că el și echipa sa au oferit sesiuni de consiliere online pentru 10.000 de angajați din companii. Numărul de persoane care îl urmăresc pe aplicația de mesagerie Telegram a crescut de peste trei ori în ultimele două săptămâni, ajungând la 466.000.
Relatările despre bărbați care, deși ar fi trebuit să fi scutiți, au primit ordin de mobilizare s-au răspândit vertiginos.
“Cei care vin la noi sunt panicați. Nu înțeleg ce se întâmplă”, spune Krivenko.
Autoritățile “cheamă pe oricine. Iar legea le permite să recruteze pe oricine”, adaugă el.
Dmitri Lutsenko, care conduce o organizație numită “Eliberare” și care oferă informații și consiliere juridică, afirmă că “cel mai bun mijloc de a evita mobilizarea este de a părăsi Rusia acum”.
“A doua cea mai bună opțiune este să te ascunzi”, explică el.
“Evitați să semnați ordinele de chemare, evitați centrele militare. Sancțiunea juridică pentru neprezentare este o mică amendă și nu știu pe nimeni care să fi fost amendat deocamdată”, adaugă Lutsenko.
Avocatul Aleksei Tabalov a scris pe Facebook că tinerii și femeile cer ajutor într-o măsură mai mare decât bărbații mai în vârstă, iar cei dintre aceștia din urmă care aleg să își spună părerea sunt deseori fataliști și obedienți față de autorități.
“În același timp, vedem mulțimi de oameni care se duc în mod voluntar la centrele militare. Îmi vine să urlu: De ce vă duceți? Fugiți, plecați cât mai puteți! Dar nu, ei stau și așteaptă în liniște. Ce așteaptă?”, a afirmat el.