Fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, generalul (r) Virgil Bălăceanu exclude posibilitatea unei invazii ruse în Republica Moldova.
Într-un interviu acordat Bugetul.ro, generalul Virgil Bălăceanu a afirmat că Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, nu dispune în acest moment de trupe pentru a deschide un nou front în Transnistria.
Eugen Dinu: De la începutul invaziei (în Ucraina) și până astăzi, s-a tot vorbit și de o posibilă invazie a armatei ruse și în Republica Moldova. Vedeți un pericol și pentru Republica Moldova?
Generalul Virgil Bălăceanu: Ce spuneam mai devreme? Deocamdată, rușii trebuie să se mențină pe malul drept al fluviului Nipru. Cum să ajungă ei în Transnistria, dacă ei nu rezistă pe malul drept al Niprului? Și dacă vor trece la apărare, pierzând malul drept al Niprului, pe malul stâng, e greu să mai treacă Niprul. Le este greu și ucrainenilor să treacă Niprul, pentru că vor trebui nu numai să-l treacă, podurile sunt deja deteriorate. Trebuie controlate, cu apărarea antiaeriană. Dar se va trece la forțare, care este mult mai dificilă.
Pentru că Transnistria înseamnă deschiderea unei noi axe. Care ar fi asta? Mikolaiv înspre Odesa, de la Odesa înspre gurile Dunării, înspre Transnistria, înspre Lvov.
E.D.: Plus că acolo (n.r. – în Transnistria) avem deja un regim pro-rus.
Generalul Virgil Bălăceanu: Nu are importanță. Avem un regim pro-rus, avem forțe rusești care nu sunt semnificative la proporția forțelor care duc războiul în Ucraina.
Ca atare, am exagera dacă am avea o abordare (n.r. – în direcția deschiderii unui nou front în Republica Moldova) acum, de genul acesta, când războiul se duce în sud-estul Ucrainei și când rușii încearcă să reziste pe malul drept al Niprului. Legați malul drept al Niprului de Mikolaiv, Mikolaivul de Odesa și Odesa de celelalte deschideri.
E. D.: Practic, din punct de vedere strategic, ar fi o greșeală din partea lui Vladimir Putin să deschidă încă un front, în Transnistria?
Generalul Virgil Bălăceanu: Nu are cu ce. Ca să deschizi un nou front, trebuie să ai forțe suplimentare. Lui îi trebuiesc forțe suplimentare ca să reușească cucerirea pungii Donbassului, îi trebuiesc forțe suplimentare ca să reziste în apărarea Herson și Zaporojie. Deci, nu pot să vorbesc de o greșeală. Ar fi o chestiune care nu poate fi aplicată acum, din punct de vedere al planificării militare.
Mai sunt și alte argumente. Nu dispun de o forță amfibie considerabilă. Au probleme cu privire la flotă, nu? Că au pierdut Crucișătorul Moskva. Nu pot să aducă suplimentări de forțe navale, că teritoriile sunt închise. Sunt foarte multe argumente care ne spun că probabilitatea de a deschide o direcție operativă în sud-vest este de domeniul, repet, al imposibilului. Cel puțin, în această etapă, în acest an. Și probabil va rămâne valabilă și în continuare.
Pentru că a avea teritoriile, înseamnă a le administra, înseamnă a le apăra, înseamnă a le hrăni, înseamnă posibilitatea alimentării cu energie electrică – vezi centrala nucleară de la Zaporojie, vezi controlul asupra barajului și lacului de la Nova Kakhovka, canalul Crimeea de acolo pleacă și alimentază cu apă toată Crimeea.
Ca atare, vorbim de obiective și economice, energetice, și strategice, din punct de vedere militar, care nu au legătură cu zona de sud-vest. Au legătură cu zona de sud-est și cu Crimeea, când vorbim de alimentarea cu apă și chiar alimentarea cu energie electrică.