Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Putin a decis să ceară guvernului acest lucru după ce a primit mai multe plângeri că unii angajatori i-au amenințat cu concedierea pe angajații care și-au luat concedii prelungite pentru a lupta în Ucraina.
O astfel de sesizare a fost făcută și de un angajat al Ministerului pentru Situații de Urgență din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
”Putin i-a promis acestui angajat că va atrage atenția guvernului asupra decalajului din legislația rusă”, a spus Peskov, adăugând că ”legislația trebuie adusă în concordanță cu situația de facto”.
Propunerea lui Putin este susținută și de parlamentari, care consideră că angajații care luptă în armată nu pot fi concediați.
”Consider că este corect să elaborăm amendamente la Codul Muncii pentru a proteja drepturile voluntarilor”, a scris deputatul Alexander Hinștein pe Telegram, săptămâna trecută. El a adăugat că va prezenta o lege care să garanteze voluntarilor dreptul de a-și păstra locurile de muncă, după ce parlamentul se va întoarce din vacanța de vară.
În ciuda avansului redus în Ucraina, Rusia nu a declarat o mobilizare generală, însă a încercat să recruteze tot mai mulți oameni, inclusiv din rândul deținuților, reducând cerințele de pregătire sau oferind bonusuri mari pentru înrolare, potrivit Digi24.