Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, susține că „Uniunea Europeană se poate baza pe suveranitate numai într-o lume multipolară” și implicit, „România, ca parte a acesteia, va beneficia de suveranitate”.
Cel mai important argument al lui Dughin pentru ca ca parteneriatul cu Rusia să devină mult mai agreabil în rândul românilor reprezintă sprijinul pe care Moscova l-ar putea acorda României și Republica Moldova pentru înfăptuirea reunirii.
„Moscova trebuie să se străduiască să înfăptuiască această unificare potrivit intereselor sale, pentru a include acest spaţiu în zona unde deţine controlul strategic nemijlocit”, a declarat Dughin.
Pentru autorul rus, cultura României urmează „modelul tipic ortodox care unește direct aceste pământuri cu Eurasia” și „singurul obstacol” pe care e în stare să-l vadă ar fi „apropierea geopolitică de regiunile catolice”.
În opinia lui Dughin, reunirea trebuie să cuprindă și teritoriul separatist pro-rus, Transnistria. Totul, „în perspectiva prăbușirii probabile a Ucrainei și separării ei în două părți de est și de vest, care se va petrece mai devreme sau mai târziu”.
În opinia lui Dughin, zona Ucrainei, Moldovei, României, până în Serbia ar trebui „să se transforme într-o regiune strategică și culturală unitară – de fapt într-o singură ţară” și de aceea, „Moscova trebuie să fie iniţiatoarea integrării moldo-române – pusă, de la bun început, sub semnul ortodox și eurasiatic”.
Dughin, în 2010: Vrem o Moldovă independentă, fără NATO!
În urmă cu 12 ani, ideologul lui Putin își expunea în revista rusă „Odnako” viziunea sa faţă de România şi Republica Moldova. Traducerea românească a acestui articol a apărut în revista conservatoare AXA, fiind însoţită de opiniile unor analişti de pe ambele maluri ale Prutului:
”De ce are nevoie Moldove de Rusia în prezent? La ce reacţionează Moscova dur şi ce acceptă cu bunăvoinţă? În esenţă, nimic nu s-a schimbat.
1. Rusia are nevoie de o Moldovă independentă de alte formaţiuni strategice externe. Astăzi nu mai există Imperiul Otoman, dar există NATO în vest. Aşadar, Rusia are nevoie de o Moldovă care nu planifică aderarea la NATO.
2. Rusia are nevoie de o Moldovă care îşi păstrează cultura şi identitatea sa ortodoxă (eurasiatică), ceea ce va fi de ajuns pentru stabilirea unor relaţii geopolitice trainice.
Trebuie să observăm aici unele lucruri. Oare nu este astăzi Moldova ceea ce îşi dorea Moscova din partea Chişinăului, ceea ce şi-a dorit pe parcursul întregii istoriei şi poporul moldovenesc? Oare visul nu era libertatea şi păstrarea identităţii sale? Oare nu pentru asta au luptat cei mai buni fii ai poporului moldovenesc începând cu conducătorii daci Burebista şi Decebal, care au aruncat mănuşa Romei? Iată de ce Rusia doreşte din partea Moldovei ceea ce îşi doreşte şi însăşi Moldova”, spunea Dughin în 2010, adăugând că ”Toată problema constă în faptul că România contemporană nu este un stat suveran, în sensul deplin al cuvântului, şi nu are o identitate clară. România este membru UE, formaţiune politică, care are propriu preşedinte şi este membru NATO, un bloc militar, unde rolul principal îl joacă SUA, iar SUA este un nou imperiu care încearcă să lărgească zonele de influenţă în diferite colţuri ale lumii. Acest lucru este efectuat în mare parte din contul teritoriilor care s-au aflat sub influenţa URSS. Problema aici nu constă în ideologie, ci în geopolitică”.