Subvențiile (fondurile nerambursabile) au fost obținute în baza unei solicitări depuse la Agenția de Plăți și Investiții în Agricultură (APIA) Slobozia pentru Asociația Crescătorilor de Animale Miloșești, fiind ulterior cheltuite în interes personal de către membrii acestei asociații.
Ca să ajungă să pună mâna pe acești bani, membrii ACA Miloșești au dat o aparență legală afacerii lor, folosindu-se de datele sustrase din registrul de evidență al primăriei. Practic, în scripte, din asociație făceau parte peste o sută de persoane din Miloșești, Nicolești și Tovărășia, toți crescători de animale, care teoretic și-ar fi dat acordul să fie reprezentanți la APIA de șefii asociației și să ceară fonduri în numele lor și să-i ajute să prospere.
În realitatea oamenii nici măcar nu știau că fac parte dintr-o asociație, cu atât mai puțin că și obținuseră fonduri europene nerambursabile. Când tărășenia a fost deconspirată la DNA printr-un denunț, cetățenii din Miloșești au văzut că semnăturile lor fuseseră falsificate, iar ei își dăduseră acordul pentru ca reprezentanții asociației crescătorilor de animale să obțină bani.
Pentru a obține fonduri nerambursabile prin intermediul APIA o asociație trebuie să facă dovada că membrii ei dețin cât mai multe animale (porci, oi, capre etc), teren agricol și pășune. Cu cât mai mulți membri cu atât cresc șansele de a obține subvențiile. Așa se explică de ce în documentele depuse la APIA de către ACA Miloșești, printre membrii semnatari făceau parte inclusiv persoane care muriseră cu mult timp înainte ca asociația să fie înființată, unul dintre ei chiar din anul 2005.
Expertizele criminalistice au scos la iveală faptul că o parte dintre semnăturile membrilor asociației erau falsificate de aceeași persoană.
Potrivit actului de acuzare, ”începând cu anul 2014, A.C.A. Miloșești a încasat subvențiile aferente pentru respectivele animale înscrise, cât și pentru pășunea comunei, cu o suprafață de 350 ha, închiriată de primărie către Asociație. Sumele încasate de-a lungul timpului ar fi fost oprite și gestionate de către cei care au înființat Asociația, în interes strict personal”.
În urma denunțului făcut la DNA, se pare de către o persoană nemulțumită de modul în care au fost împărțiți banii obținuți de la APIA, unul dintre reprezentanții asociației a recunoscut totul și a decis să facă acord de recunoaștere cu procurorii.
Acordul său a fost admis de instanță, astfel că Tribunalul Ialomița l-a condamnat pe Marius Mircea Enache la închisoare cu suspendare și la muncă în folosul comunității pentru o perioadă de două luni fie la dispensarul din Miloșești fie la sediul primăriei. În plus, pentru recuperarea prejudiciului instanța a impus sechestru asigurător pe avere omului (terenuri, apartament și conturi).