Guvernul stabilește cuantumul pensiilor, nu gradul de contributivitate, a avertizat Augustin Zegrean.
„Tot aud că toată lumea spune că pensia trebuie să fie contributivă. Dacă eu vă spun că nu are nicio legătură contribuția cu punctul de pensie, ce-mi răspundeți? Punctul de pensie e stabilit anual de Guvern, nu contează cât a contribuit fiecare.
Pensia nu mai e contributivă, pensia e cât vrea Guvernul prin punctul de pensie. Valoarea punctului de pensie nu are nicio legătură cu contribuția cetățenilor. Dacă contribui mult sau puțin, tot dracu ăla-i!”, a afirmat Zegrean, pentru B1 TV.
În plus, judecătorul a vorbit și despre pensiile militare.
„Ei n-au salarii, n-au plătit niciodată pentru sistemul național de pensii, au un sistem separat de pensii care e alimentat de la bugetul de stat. Asta e legea lor, e regula la ei și așa trebuie să rămână.
Unii lucrează în birou… Dar în Armată poți să ai foarte multe locuri de muncă, trebuie să fii cu valiza. Ei nu au un loc fix, se mută dintr-o parte în alta, dacă vine războiul, se duc în război, dacă nu vine, îl așteaptă.
Nu poate nimeni să țină evidența cât am lucrat în birou și cât pe câmpul de luptă, nu se poate! Cine a plecat în Irak a fost mai câștigat, că a luat soldă mai mare”, a declarat Zegrean.
Nivelul de contributivitate pentru pensie, doar un mit, în opinia lui Augustin Zegrean
În opinia magistratului, nimeni nu are curajul să taie pensiile militarilor, deși nu au contribuit la sistemul de pensii.
„De tăiat, nu le pot tăia. Statul trebuie să stabilească cât le dă pensie la militari. Ei nu au contribuit. Să spună câte puncte de pensie primește fiecare în funcție de grad și atâta pensie să primească, dar nu poți să spui acum că au ieșit la 45 de ani în pensie.
Ei nu au vrut, au fost scoși în pensie pentru că s-a schimbat sistemul militar, am intrat în NATO, a trebuit să se reducă numărul de militari”, a mai punctat fostul președinte CCR.