„Nu pot să vă confirm sau să vă infirm unele aspecte pentru că ele țin de cauza penală. Țin să reiterez că vehiculările respective nu mă fac nici într-un fel mai puțin hotărât sau încrezător că legea este mai presus de orice trăiri și emoții ale unor persoane vizate în anchetele penale”, a spus procurorul de caz, marți seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova.
Igor Dodon a încercat în repetate rânduri să pună presiune asupra procurorului Iarmaliuc prin intimidări verbale, numindu-l pe acesta „băiețel”. Dodon s-a plâns că acesta ar fi făcut să aștepte în fața biroului său de la Procuratură.
Cu toate acestea, Iarmaliuc a mai spus că este hotărât să aplice legea pe mai departe în acest dosar de rezonanță și că nu se va lăsa intimidat de tacticile liderilui de facto al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon.
„Spun cu toată determinarea că eu sunt procuror și aplic legea fără nicio frică, deoarece mă aflu în exercițiul funcției. Oricare procuror trebuie să aplice legea. În cazul în care se comit acțiuni care vizează viața mea personală, cât și aspectele profesionale, atunci eu pot recurge la solicitarea să se intervină în modul prevăzut de lege”, a declarat Iarmaliuc.
El a mai spus că judecătorii de instrucţie au omis să-i aplice ex-preşedintelui Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, o interdicţie, oferindu-i spaţiu de manevră şi posibilitatea de a transmite mesaje şi a influenţa martorii, inclusiv a doi dintre presupuşii complici care au părăsit imediat Republica Moldova.
,,Pe noi nu ne interesează comunicarea lui Dodon Igor referitor la aspectul meteorologic sau chestiuni ce vizează viața personală, ci ca acesta să nu transmite mesaje altor persoane care ar fi implicate în cauza penală, cum ar fi martori, experți, altor persoane vizate în calitate de complici care se eschivează de la urmărire penală și nu se află pe teritoriul Republicii Moldova și sunt emise acte în vederea asigurării prezenței lor aici. Două persoane vizate în calitate de complici nu se află pe teritoriul Republicii Moldova, au părăsit țara după reținerea și plasarea acestuia în arest la domiciliu”, a precizat Iarmaliuc.
Propagandă pro-rusă din arest
Declarațiile procurorului vin după ce Igor Dodon a oferit recent mai multe interviuri, inclusiv canalului public de stat rusesc Rossia 24, iar jurnaliștii ruși au mers la el acasă incognito, fără să declare la aeroportul Chișinău că se deplasează în interes de serviciu și că urmează să-l intervieveze pe Dodon. De altfel, jurnaliștii ruși au mers și au făcut un interviu și cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Kranoselski.
În cadrul interviului pentru Rossia 24, Igor Dodon a propagat o serie de falsuri atât despre situația din Moldova, cât a și reiterat principalele narațiuni ale propagandei ruse privind Republica Moldova. De asemenea, el a instigat la ură interetnică și revoltă împotriva actualei guvernări.
Igor Dodon rămâne foarte activ în spaţiul public în cele două luni scurse de la arestul la domiciliu, de acolo de unde îndeamnă societatea la nesupunere civică şi răsturnarea guvernării pro-europene.
Fostul preşedinte are cinci capete de acuzare și riscă până la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni precum îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie, finanțare a partidului din partea unui grup criminal și corupție pasivă.