O altă acțiune ar fi comunicarea și interacțiunea cu alte autorități și instituții importante, cum ar fi Poliția, Serviciul Vamal, Ministerul Finanțelor, cu care trebuie să lucreze procurorii, transmite Știri.md cu referire la anticorupție.md.
„I-aș întreba de câte ori s-au întâlnit cu Poliția, vameșii sau cu cei de la Finanțe”, spune șefa Parchetului European, precizând că procurorii trebuie să colaboreze constant cu toate autoritățile importante.
„Se face lista de priorități și lista de probleme, se echilibrează volumul de muncă, numărul de dosare pe care le gestionează un procur și se urgentează cele mai importante. Procurorii trebuie să lucreze. Și să existe indicatori de evaluare – condamnări și prejudiciu returnat statului. Un model unic nu este”, a declarat Laura Cotruța Kövesi la întrebarea ce ar face ea dacă ar fi procuror anticorupție în Republica Moldova. Discuția a avut loc la o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile.
Un alt moment important pe care l-a menționat Kövesi ar fi comunicarea publică. „Procurorii trebuie să vorbească cât mai des public despre dosarele pe care le au, despre reușite sau despre probleme. Ei trebuie să spună de ce nu pot obține extrădarea unor oligarhi, bunăoară, din Marea Britanie, acolo unde nici procurorii europeni nu prea pot obține ușor ceva”, susține Kiovesi.
„Voi forma echipă cu procurori care vor să lucreze și pot. La început voi lucra cu zece procurori, apoi vor fi 11, 12 și echipa va crește”
Șefa Parchetului European spune că în Moldovei există potențial de schimbare, la nivelul procuraturii, sunt procurori care pot gestiona cazuri de corupție mare, crimă organizată, spălare de bani. „Cel mai important este că există voință mare de a schimba și voință politică, ceea ce este foarte important pentru schimbare”, precizează Kövesi.
Șefa Parchetului European a dat asigurări că va acorda asistență și susținere autorităților moldovenești în combaterea corupției mari, la nivel de instruire, schimb de date și asistență în colectarea probatoriului în dosarele ce țin de crime cu legături în țările UE.
Procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi a întreprins o vizită la Chișinău în perioada 11 – 14 iulie curent. Ea s-a întâlnit cu conducerea Republicii Moldova, a instituțiilor din domeniul Justiție și cu reprezentanți ai societății civile. Vizita a fost organizată de Delegația UE în Republica Moldova. Laura Cotruța Kövesi a fost însoțită de Marius Bulancea, șef Unitate Operațiuni și Sprijin Colegiului, Parchetul Europan (EPPO).
Laura Codruța Kövesi ocupă, din septembrie 2019, funcția de procuror-șef al Parchetului European, pe o perioadă de 7 ani.
Din 2013 până în 9 iulie 2018, ea a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. Sub conducerea Laurei Kovesi, în calitate de șefă a DNA, procurorii români au descoperit cazuri grave de corupție, iar mai mulți demnitari au ajunși după gratii. La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.