Conform declarației publicate pe site-ul oficial al instituției pe care o conduce, Renate Weber nu deține vreun teren, dar are în schimb un apartament în București și o treime dintr-un alt apartament trecut pe numele mamei sale. Totodată, Avocatul Poporului conduce un autovehicul marca Audi Q3, care costă în prezent între 35.000 și 70.000 de euro.
Renate Weber a mai primit anul trecut 40.000 de euro din vânzarea unui imobil din Prelungirea Ghencea, care are însă o valoare totală de 200.000 de euro. În conturile bancare, Avocatul Poporului deține peste 500.000 de lei (aprox. 100.000 de euro).
Pentru activitatea sa la Avocatul Poporului, Weber a primit anul trecut o indemnizație totală de 145.000 de lei (29.000 de euro), însemnând aproximativ 12.000 de lei pe lună. Veniturile lui Weber nu se opresc aici, iar în 2020 aceasta a mai primit două pensii, una de la Parlamentul European și cealaltă de la Casa de Asigurări a Avocaților. Astfel, Avocatul Poporului a primit anul trecut 180.000 de lei (36.000 de euro) de la Comisia Europeană, pensie de fost europarlamentar, și 40.000 de lei (8.100 de euro) din pensia privată de fost avocat. În total, Renate Weber și-a mărit conturile anul trecut cu 560.000 de lei (110.000 de euro). Practic, aceasta a încasat pentru fiecare zi de anul trecut puțin peste 1.500 de lei.
Revocarea eșuată a Renatei Weber
În urmă cu un an, vechea coaliție de guvernare a demis-o din funcția de Avocat al Poporului pe Renate Weber, reproșându-i atunci nerespectarea Constituției în anumite spețe, lipsa de acțiune în privința unor cazuri precum crimele de la Caracal sau atacarea unor măsuri luate în contextul pandemiei.
La câteva zile după ce a fost revocată din funcție, PSD a sesizat Curtea Constituțională, motivând că s-a încălcat prevederile referitoare la principiul legalității și durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului. În paralel, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, solicita într-o scrisoare transmisă președinților celor două camere ale Parlamentului detalii despre demiterea Renatei Weber.
În cele din urmă CCR a dat dreptate PSD-ului, precizând că motivele invocate de coaliția de guvernare pentru demiterea lui Renate Weber au fost prea vagi și că nu au îndeplinit cerințele și rigorile legii. Astfel, câteva zile mai târziu, Renate Weber și-a recăpătat scaunul de Avocat al Poporului.
“Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător daca ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la aceasta decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, se arată în scrisoarea transmisă pe 17 iunie catre Ludovic Orban, președintele Camerei și către Anca Dragu, președinta Senatului.