Chiriță a fost numit la conducerea ANRE de către majoritatea PSD-ALDE din Parlament în noiembrie 2017. Înainte de asta, acesta și-a început cariera ca electrician șef la fosta Întreprindere de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), după care, după Revoluție a devenit sindicalist și a fost ales președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.
Acesta se implică apoi și în politică, iar în 2000 ajunge deputat din partea PSD, pentru ca în 2004 să fie pus vicepreședinte la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu toate că acesta nu avea cunoștințe în domeniu. În 2008 Chiriță prinde un nou mandat de deputat PSD, pentru ca mai apoi, în 2017, regimul Dragnea să-l pună în fruntea ANRE. Fiica social-democratului lucra aici deja din 2014.
„Expert” din băncile facultății
Conform unor surse citate de G4Media, Chiriță a angajat-o la cabinetul său pe post de „expert” pe tânăra Alexandra Dinulescu, proaspăt absolventă a Facultății de Drept. Conform sursei citate, tânăra ar urma să primească un „salariu de intrare” de 3.000 de euro pe lună.
Angajarea tinerei vine în contextul în care țara noastră se confruntă cu o serie de crize în domeniul energiei, de la haosul privind liberalizarea pieței de energie de la începutul anului, la valoarea tot mai mare a facturilor sau sursele de aprovizionare.
În luna ianuarie, când sute de mii de români s-au trezit cu facturi uriașe ca urmare a liberalizării pieței de energie, Chiriță era plecat în concediu în Republica Dominicană, spre disperarea coaliției PSD-PNL care căuta soluții.
În martie 2020 în presă apărea cazul unei firme din Cehia, protejate de PSD, care a obținut creșterea prețului gazelor livrate către populație prin intermediul oamenilor puși de PSD la conducerea ANRE. Totodată, anterior liberalizării pieței de energie, efortul informării consumatorilor privind liberalizarea pieței de energie electrică a fost unul minim.
Amintim că la conducerea ANRE a fost adus la începutul lunii iunie și Iulian Iancu, un alt social-democrat cu un trecut controversat, acuzat la un moment dat de un coleg de partid că ar face jocurile Rusiei. În cadrul dezbaterii care a avut loc pe 9 iunie, deși pentru această funcție erau înscriși patru candidați, doar Iancu a fost chemat. Acesta din urmă mai este recunoscut și pentru faptul că a blocat Legea Offshore timp de patru ani.
Funcțiile de conducere din fruntea ANRE pot fi modificate doar prin Parlament, care a intrat recent în vacanță.