Deşi au fost stinse toate focarele în urmă cu trei săptămâni, veterinarii din Ialomiţa au din nou bătăi de cap. Pesta porcină a reapărut în Bărăgan, în gospodăria unui localnic.
De altfel, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomiţa a anticipat o astfel de situaţie, având în vedere că populaţia ignoră regulile de biosecuritate. Conform medicilor veterinari, 28,3% din cele 81 de exploataţii verificate în luna mai nu respectau normele de prevenire a bolii.
Drept urmare, pe 2 iunie, a fost descoperit un nou focar de boală, într-o exploataţie nonprofesională, în localitatea Căzăneşti. Din data de 24 mai, o principală modificare în supravegherea pestei porcine africane este legată de” interzicerea creşterii porcinelor domestice la nivelul cantoanelor silvice, cantoanelor de pe lângă diguri, stânelor, taberelor de vară, societăţilor agricole vegetale, precum şi pe suprafaţa gropilor de gunoi şi în raza acestora, în scopul evitării contactului cu porcii mistreţi”.
În continuare, autorităţile depun eforturi pentru prevenirea reapariţiei bolii, proprietarii de animale fiind consiliaţi referitor la principalele măsuri ce trebuie respectate.
28,3% din crescătorii de animale nu respectă regulile sanitare
De asemenea, DSVSA verifică periodic exploataţiile non-profesionale considerate cu risc major în apariţia bolii. Astfel în perioada 1 aprilie – 17 mai 2022 au fost verificate 81 exploataţii nonprofesionale de suine. În urma verificărilor s-a constatat că la un procent de 28,3% din aceste exploataţii nu se respectă normele de prevenire a apariţiei Pestei Porcine Africane. Conform DSVSA Ialomiţa, principalele neconformităţi identificate au fost:
1. Vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe;
2. Nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţămintei atât pe strada cât şi atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine, vizitarea zonelor împădurite, etc.);
3. Deţinerea de porcine neidenficate;
4. Sacrificarea de porcine fără anunţarea medicului veterinar. În urma controalelor efectuate în exploataţii non-profesionale au fost aplicate 23 sancţiuni contravenţionale (18 amenzi în valoare de 16.540 lei şi 5 avertismente).