Una dintre puținele informații disponibile despre afacerile lui Coldea a fost făcută publică, în luna aprilie, de un site din Franța dedicat informațiilor din lumea de intelligence.
Înființată în 2020, SC Strategic Sys SRL a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 4,48 milioane lei și un profit net de 4,31 milioane lei, cu doi angajați. În 2020, cifra de afaceri fusese de 639.739 lei, iar profitul net, de 573.775 lei. Obiectul principal de activitate al societății este ”inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”.
În cele trei luni de funcționare de după înființarea de anul trecut, de la sfârșitul lunii septembrie, Strategic Assets SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 594.064 lei și un profit net de 580.722 lei, cu un singur angajat, activitatea declarată fiind de ”agenții imobiliare”.
În ambele firme, părțile sociale sunt împărțite egal între Florian Coldea (51 de ani) și Dumitru Cocoru (64 de ani), și el general în rezervă al SRI, Instituție în cadrul căreia ar fi fost responsabil cu supravegherea interceptărilor. Contactat de G4Media.ro, generalul Cocoru a declarat că nu poate discuta despre activitatea societăților și clienți, aceste aspecte fiind confidențiale.
Site de intelligence din Franța: Unul dintre clienții lui Coldea vânează un contract de 1,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării
O incursiune în dedesubturile Strategic Sys SRL a oferit, la sfârșitul lunii aprilie, site-ul www.intelligenceonline.com dedicat informațiilor din lumea serviciilor secrete din întreaga lume.
Într-un articol cu titlul ”Constructorul de nave olandez Damen se bazează pe sprijinul unor foștigenerali din serviciile secrete pentru a concura cu Naval Group în România”, site-ul deținut de trustul francez Indigo Publications dezvăluia că Damen ”a reluat ofensiva” în tentativa de a semna un contract de 1,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării din România, acest lucru având loc ”cu ajutorul unor foști oficiali din serviciile secrete românești” și indicând numele firmei Strategic Sys și al celor doi asociați.
Referitor la aceste susțineri, generalul Cocoru, care este administratorul Strategic Sys SRL, a declarat că ”nu confirm, nici nu infirm.”
În 2019, atribuirea licitației de 1,2 miliarde de euro, care presupune livrarea a patru corvete către Forțele Navale din România, a fost în favoarea francezilor de la Naval Group, dar contractul nu a mai fost semnat după contestații în instanță ale Damen.
Site-ul din Franța mai precizează că unul dintre șefii Damen este un alt general în rezervă, Gheorghe Savu, care anterior a condus Serviciul Secret al Armatei – Directia Generala de Informații a Apărării (DGIA) și că societatea olandeză ”se află în bune raporturi” cu Florin Spătaru care a devenit ministrul Economiei în noiembrie 2021. Spătaru a lucrat mult timp la Damen și a fost purtătorul de cuvânt al ANCONAV, asociația constructorilor români de nave.
Despre Coldea, www.intelligenceonline.com scrie că a devenit faimos pentru implicarea sa în eliberarea unor ostatici români din Irak, în 2004 și că, în 2017, a fost eliberat din funcția deținută în SRI și trecut în rezervă după ce a fost acuzat de activități ilegale de către deputatul și omul de afaceri Sebastian Ghiță.
Damen anunță că nu există nici un contract
eprezentanții companiei Damen au transmis G4Media că nu există nici un contract cu firmele menționate. „Aceasta este o informație falsă. Damen nu are nicio legătură de afaceri sau relație contractuala de niciun fel cu companiile pe care le mentionati, si nici cu proprietarii acestora. Rămânem puternic ancorati in Romania si suntem hotarati sa fim un partener pentru Fortele Navale Române avand cea mai bună configurație pentru construcția locală de nave.”