„Am primit informații, încă nu sunt verificate, despre cazuri de violență sexuală împotriva bărbaților și băieților în Ucraina”, a spus Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru cazurile de violență sexuală pe timp de război, într-o conferință de presă susținută la Kiev.
Patten a spus că pentru bărbați este de cele mai multe ori chiar mai greu decât pentru femei să raporteze cazurile de viol.
„Trebuie să creăm un mediu în care toate victimele să se simtă în siguranță să raporteze cazurile de violență sexuală”, a adăugat reprezentanta ONU, citată de The Guardian.
Ea a avertizat că zecile de cazuri de viol care sunt în acest moment anchetate sunt „doar vârful icebergului” și a făcut apel la toate victimele să depună plângeri.
Prezentă și ea în conferință, procurorul general ucrainean Irina Venediktova a completat că soldații ruși au comis astfel de abuzuri împotriva femeilor și bărbaților de toate vârstele, de la copii la bătrâni.
„Au făcut asta ca să sperie cetățenii, ca să forțeze ucrainenii să capituleze”, a spus ea.
Printre mărturiile strânse de la victime, cele mai îngrozitoare sunt cele despre violurile în grup, cele comise sub amenințarea armei sau în fața copiilor.
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Ludmila Denisova, a documentat până acum cazurile a 25 de femei ținute într-un subsol și violate continuu de soldații ruși, în Bucea.
Patten spune că violența sexuală este cea mai ieftină și eficientă armă de război.
„Ieftină, pentru că nu presupune niciun cost. Eficientă, pentru că nu afectează doar victima, ci întregi familii, comunități. Este un război biologic. Un război psihologic”, a adăugat ea, promițând că toate cazurile anchetate vor aduce făptașii în fața justiției.