- Apă potabilă: câte doi litri pentru fiecare membru al familiei, care să ajungă pentru cel puțin câteva zile.
- Alimente neperisabile: conserve, batoane energizante, biscuiți ori, lapte praf, conserve cu mâncare pentru copii (în cazul celor care au copii);
- Trusa de prim-ajutor: tratamentele medicamentoase, pentru o perioada mai lunga, medicamente de urgență, dezinfectanți, feșe medicale, comprese, leucoplast.
- Aparat radio portabil, cu baterii (în cazul în care curentul va fi picat televizorul și telefonul nu vor fi de ajutor)
- Lanterne ieftine și baterii de schimb;
- Un fluier;
- Articole de igienă: șervețele umede și uscate, tampoane, scutece pentru bebeluși sau pentru persoane în vârstă (dacă este cazul), hârtie igienică, pastă și periuță de dinți și alte produse necesare igienei zilnice.
- Pături și haine de schimb.
- Documente (carte de identitate, certificat de naștere, acte de proprietate, actele mașinii, etc).
Pe lângă acestea, dacă stai la curte, poți lua în calcul achiziționarea unui generator curent pentru casă, pe care să-l poți pune în funcțiune la nevoie.
Însă, în cazul unui eventual război, dacă vrei să pleci de acasă în căutarea unui loc mai sigur, trusa trebuie să fie mai complexă și să conțină produse minim necesare traiului. Aceasta trebuie pregătită din timp, deoarece în cazul unei urgențe nu vei putea să te pregătești cu toate cele necesare.
Ce trebuie să cuprindă trusa de urgență în caz de război
- Filtre de apă.
- Conserve (de preferat cu cheiță, dacă nu, asigura-te că ai și un desfăcător).
- Batoane proteice (rezistă mult și îți oferă energie și sațietate).
- Un briceag multifuncțional, de calitate.
- Apă potabilă.
- Multivitamine (mai ales dacă ai copii, dar ideal este să le ai pentru toată familia, deoarece alimentele proaspete vor lipsi pentru o perioadă lungă din meniul zilnic).
- Produse de îngrijire (dezinfectant de mâini, tampoane, șervețele umede, scutece pentru copii)
- Lanterna și baterii + baterii de rezervă (ai grijă însă să nu lași bateriile în lanternă, pentru a evita scurgeri ce pot duce la deteriorarea lanternei. Nu vrei sa rămâi fără lumină în cel mai critic moment).
- Formulă de lapte, dacă ai copil mic, care este încă alăptat.
- Lapte praf, normal, pentru copii mai mari. Este util și pentru adulți, deoarece este o sursă de calciu, vitamine și proteine.
- Trusă medicală (aceasta trebuie să cuprindă: alcool medicinal, iod, bandaje, plasturi, termometru, analgezice, antitermice).
- Medicamente (pentru cel puțin 15 zile) pentru cei care sunt sub tratament.
- Bricheta și/sau chibrituri clasice.
- pătură, pentru zilele friguroase.
- Radio portabil (este important să asculți ultimele știri)
- Cel puțin trei seturi de baterii pentru lanternă, radio și alte resurse pe care le iei cu tine).
- Mască de gaze.
- Pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință.
- o canistră cu benzină pentru a nu rămâne în pană
Lângă trusele de urgență este important să ai pregătite haine confortabile și călduroase, dar și încălțăminte confortabilă, pe care să le îmbraci de urgență înainte de a fugi din casă.