Un complet de la Instanţa Supremă a stabilit această regulă după ce a fost sesizată într-un dosar judecat de Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea Înaltei Curţi este obligatorie şi va fi aplicată de toate instanţele din România.
Explicațiile apar în dosarul aflat în faza de apel, în care un recidivist, M F, a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 la un an închisoare pentru furt.
În mai anul trecut, aflat într-un magazin și având masca sanitară pe față, acesta a furat un telefon mobil din buzunarul unei persoane.
Prima instanță a stabilit că furtul săvârşit de o persoană mascată, deghizată sau travestită, constituie furt calificat, deoarece autorul urmăreşte să îşi ascundă identitatea.
Iar Marius Frangolea a profitat de prevederile impuse în pandemie pentru a comite furtul şi a nu fi apoi identificat, spuneau magistrații.
La apel, hoţul a cerut prin avocatul său ca judecătorii să-i schimbe încadrarea juridică a faptelor, din furt calificat în furt calificat simplu, deoarece a fost obligat să poarte în magazin masca de protecţie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la care Curtea de Apel a cerut lamuriri, a stabilit că purtarea măştii de protecţie de către o persoană care comite un furt atrage aplicarea formei agravante a infracţiunii.