„Acum românii vor fi obligați să poarte masca FFP2, care costa 5 lei bucata.
Ai nevoie de 2 măști pe zi x 30 (31) de zile, adică de 300 -310 Lei numai pentru măști!
Cel care are pensie 1000 lei o să dea pe măști o treime din venituri? Și în rest, cu ce trăiește, ce mai mănâncă? Multă propagandă și diversiune pe tema măștilor și a vaccinului. Și unii fac miliarde din asta. Miliarde de euro! Nimeni nu mai vorbește că oamenii nu au ce pune pe masă, de bolnavii cu boli cronice, de cei care nu sunt tratați, deși au cancer”, susține Ghiță pe Facebook.
Deputatul a promovat apoi ideea cum că firmele străine se îmbogățesc pe spatele românilor.
„Nimeni nu mai discuta plafonarea prețurilor la alimente care se scumpesc zilnic pentru că statul susține doar importul și consumul: lasă să se îmbogățească firmele străine…
De ce aceasta diversiune cu masca și vaccinul?
Aprovizionați spitalele și farmaciile cu antivirale și medicamente, ca oamenii să se poată trata și la medicul de familie. Știți câți oameni merg în România flămânzi la culcare? Câți pensionari își permit masca? Spală si folosesc masca o săptămână”, a mai relatat social-democratul.
Afirmațiile lui Daniel Ghiță vin după ce ministrul Sănătății Alexandru Rafila a subliniat miercuri, 5 ianuarie, după ședința de guvern, că autorităţile „nu impun utilizarea unor măşti scumpe”, ci recomandă folosirea măştilor medicale, care nu sunt scumpe şi care reprezintă „o barieră eficientă în calea transmiterii” coronavirusului.
„Sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP 2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare”, arată el.
„Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că, în ciuda declaraţiilor mele sau ale altor membri ai Guvernului, au fost preluate puţin ciudat… masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi. Nu e niciun fel de mască deosebită, ea e recomandată, dar sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP 2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască. Deci nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile care, mai ales în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că e utilizată probabil de marea majoritate a cetăţenilor”, a adăugat Rafila.