Pe 16 decembrie, ajunge la noi un articlol în care doamna Ștefan Cristina, profesor de limba franceză și engleză, în cadrul Liceului Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, folosește un limbaj exagerbat, injurios, total neadecvat la adresa unei eleve, căreia i s-a făcut rău, fiind solicitat serviciul de ambulanță.
“Tot proastă e și tot o să rămână corigentă. (…) Uitați-vă la mine, măi tâmpiților, când vă spun să numărați, îmi spuneți câte. Bă, m-ați auzit? Pe mine să nu mă mai puneți într-o astfel de situație! Că m-am săturat de rahaturile voastre. M-am săturat. (…) Lăsați-mă dracului în pace. Nu îmi plac dramele astea. Nu îmi plac. A murit asta? Ziceți, mă, a murit sau nu? Atunci, ce p***a mă-sii s-a întâmplat aici? Cum adică i s-a făcut rău? Păi și chemi ambulanța? Cum chemați voi ambulanța, mă? Fără să anunțați pe nimeni, fără nimic”.
Conform unor mesaje audio, acesta a adresat vorbe grele elevilor din clasa la care era dirigintă de mai multe ori, înjosindu-i în nenumărarte feluri, ieșindu-și din fire de fiecare dată, încălcându-se astfel art. 6 punctul (2) din Statutul Elevului: „Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii ” și art. 7 lit. e) tot din Statutul Elevului: ,,dreptul de a nu fi supus vreunei forme de discriminare din partea conducerii și a personalului didactic sau nedidactic al unității de învățământ.
Unitatea de învăţământ preuniversitar se va asigura că niciun elev nu este supus discriminării sau hărțuirii pe criterii de rasă, etnie, limbă, religie, sex, convingeri, dizabilități, naționalitate, cetățenie, vârstă, orientare sexuală, identitate de gen, stare civilă, cazier, tip de familie, situație socio-economică, probleme medicale, capacitate intelectuală sau alte criterii cu potențial discriminatoriu. ”
De asemenea, acesta nu este la prima abatere, în urmă nu cu mult timp având o ieșire similară, ce instiga la suicid:
„Vrei să te omori? Băi, lașilor, lașilor. Nu așa se taie. Se taie pe partea asta și crăpați odată, dacă nu vă convine. Nu vreți să mai trăiți? Vă omor eu mă, dacă nu sunteți în stare. Ce nu vă convine? Nu aveți mâncare? Nu aveți haine? Nu aveți școală, nu aveți viitor? Care e problema voastră? E de prea mult bine? Nu sunteți înțeleși? Nasol. Nimeni nu este înțeles! Sunteți singuri? Nașpa, nimeni nu este împreună cu cineva de fapt. Suferiți? Asta este. Oamenii mai și suferă. Treziți-vă! Asta este viața, exact așa cum este și fugiți din fața ei tot timpul. (…) Nimeni nu o să vină la voi să vă ia de mânuță. (…) Nu mai rezist, nu mai pot! (…).”
Siguranța tuturor, și mai ales a elevilor, este o prioritate, însă cu un astfel de comportament distructiv adus asupra elevilor nu face decât să producă nesiguranță și frică. În consecință, propunem ca în viitorul cel mai apropiat să se ia măsuri și să existe rapoarte clare, publicate într-un timp ce favorizează atât înștiințarea elevilor și cadrelor didactice, cât și organizarea eficientă a unităților de învățământ. Aceste situații care induc derută și frică reprezintă un impediment pentru actul educațional.
Consiliul Județean al Elevilor Ialomița, consideră total nepotrivit comportamentul doamnei Ștefan Cristina, chiar inadmisibil pentru un profesor preuniversitar, cerând instituțiilor autorizate să acționeze cât mai repede în vederea rezolvării acestei probleme și a sancționării persoanei în cauză.
Prin urmare, Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Ialomița solicită conducerii Liceului Pedagogic Matei Basarab Slobozia să realizeze demersuri în acest caz și să-i ofere profesoarei o sancționare potrivită faptei pe care a comis-o. Solicităm, de asemenea, consiliere de specialitate pentru elevii în cauză.
“Școala ar trebui să reprezinte un loc sigur care să le ofere elevilor un sistem educațional de calitate. Ce s-a întâmplat la Liceul Pedagogic Matei Basarab este strigător la cer și ar trebui să se ia măsuri cât mai repede posibil. Elevii au dreptul de a nu fi supus vreunei forme de discriminare sau hărțuire din partea conducerii și a personalului didactic sau nedidactic al unității de învățământ. Acest comportament induce elevilor nesiguranță și frică. Acest nu ar trebui să existe. Consiliul Județean al Elevilor Ialomița trage un semnal de alarmă despre acest lucru și asigură că va avea grijă ca în continuare sistemul de învățământ Ialomițean să nu mai aibă de sufeirt.” declară președintele Consiliului Județean al Elevilor
Ialomița, Carla-Nicoleta Popa.