Dacă statul român este în măsură să stabilească care sunt acele categorii profesionale care au interdicții și incompatibilități serioase și adaugă la pensie un punct, două în plus, atunci demagogia populismul dispare, este de părere Kelemen Hunor.
Eu am o abordare deloc populistă şi o abordare, zic eu, principială. În primul rând, ar trebui să avem o discuţie în zona politică – nu neapărat doar cei care sunt la guvernare, cu toţi factorii politici şi cu instituţiile statului – care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada serviciului public există interdicţii, există incompatibilităţi şi atunci se poate ajunge la o soluţie, aşa cum se face şi la nivelul Uniunii Europene, se face în multe ţări. Magistraţii, procurorii şi judecătorii au interdicţii? Da, interdicţii brutale. E adevărat că ies la pensie foarte repede. Sunt în serviciul public? Da. Atunci trebuie să stabileşti dacă peste contributivitate mai dau un punct, un punct şi jumătate, două puncte pentru acea perioadă cât sunt în serviciul public, dar acest lucru înseamnă că şi vârsta de pensionare trebuie crescută, fiindcă nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR.
În zona militară, armată, poliție, servicii, la fel, trebuie discutate politic. Da, sunt politicieni care au restricții cât sunt în serviciul public și atunci dacă reușești să stabilești un principiu, și nu vorbești de pensii speciale, că nu este nimic special, e pensia pe contributivitate și un punct în plus, două puncte în plus în funcție de… Dacă statul român este în măsură să stabilească care sunt acele categorii profesionale, atunci demagogia, populismul dispar. Și atunci știi regulile jocului. Nici eu nu accept și nu este corect să fie pensia mai mare decât salariu. Și acest lucru se întâmplă într-o anumită zonă, cu preponderență într-o anumită zonă și nu se poate. Acest lucru nu este corect, nu este drept față de cetățeni. Dar nici populismele- omorâm primarii, omorâm pe ăștia care nu pot să reproșeze în niciun fel, dar la ceilalți nu se poate, că nu avem curaj, nu avem viziune. Deci eu aș începe cu discuție principială – ce dorește să facă statul român cu acele categorii socioprofesionale care sunt în serviciul public și au interdicții și incompatibilități serioase, a subliniat vicepremierul Kelemen Hunor, la Tema Zilei.