O fi fost Orwell ăla mai tare-n bobi și-n globul de cristal decât Nostradamus, Baba Vanga și vrăjitoarea Groenlanda la un loc, dar nici măcar el n-a putut să prevadă absurditatea timpurilor pe care le trăim. Că, dacă le-ar fi prevăzut, n-ar mai fi scris un roman care se cheamă ”1984”, ci unul care să se numească ”2017” și care să se petreacă în România. Dacă ne uităm bine în jur, vedem că în ultimii 27 de ani n-am fost niciodată mai aproape de reînvierea regimului comunist ca anul ăsta. Zici că guvernanții au înnebunit. Dar, în vreme ce Cârmaciul avea o idee puțină, dar fixă – să ne țină în frig, foame și frică – cârpacii care i-au urmat la putere au infinit mai multe idei.
Nu mai departe de acum câteva zile, Tudor Ciuhodaru, un doftor din Iași care, la un control psihiatric mai atent ar primi, probabil, cadou, o minunată cămașă de forță, mărimea 44, dar deocamdată n-a primit decât un alt mandat în Parlament, propunea o lege cu următorul conținut: „întreprinderea unor acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite în scopul schimbării ordinii constituţionale, a îngreunării sau a împiedicării exercitării puterii de stat ar putea fi pedepsită cu închisoare de până la 3 ani”. Carevasăzică, dacă o să mai iasă în stradă ”huliganii” lui Ceaușescu, ”golanii” lui Iliescu sau „răgăliile” lui Dragnea, ei vor putea să fie băgați mintenaș la pușcărie, pentru că au îngreunat – cum se plângea chiar Sorinel Grindeanu – activitatea autorităților. Adică nu mai poate să dea Ciordache o ordonanță în miez de noapte, nu mai poate să verse Servila sacul cu bani de la buget în Teleorman, nu mai poate don Livio Dragneo să huzurească pe la braziliencele alea cu ața-n cur, că ies în Piață vreo 300.000 de hipsteri și le îngreunează activitatea.
Și asta nu-i nimic, pentru că, din dorința lor de a-l depăși pe Ceaușescu la rapiditatea cu care aruncă țara în haos, pesedeii și alde Tăriceanu au luat, în ultimele săptămâni, măsuri la fel de tâmpite. Au mărit pensiile și salariile, dar numai la bugetari și fără să se întrebe de unde iau banii. Vor, prin gura lu doamna Firea-Pandele, să reînființeze ICRAL-urile și alte instituții comuniste, ca să nu se mai împartă șpaga și păpica și la alte guri din afara Primăriei. După ce și-au bătut joc de reformele timide din Educație și Sănătate, permițând doar șmecherilor din sistemul sanitar și amantelor de șmecheri să fie manageri prin spitale sau repunând în funcțiile de directori de școli toate loazele care nu trecuseră examenul, dar erau membri de Partid, comuniștii ăștia pe stil nou au trecut la nivelul doi, anunțând că prefecții și subprefecții nu vor mai fi funcționari publici, ci vor fi numiți politic. Ce atâta competență? Ce, prim-secretarii lui Ceaușescu erau numiți pe pricepere? Erau numiți după cât de bine lătrau pentru Partid.
O altă măsură a fost ca magazinele care au cifra de afaceri sub 50.000 de euro pe an să nu mai fie obligate să accepte plate cu cardul, cum prevăzuseră tehnocrații. Păi, normal, cardul e ceva rău, e instrumentul Satanei, dacă-ți cumpără clientul ceva prin card, automat se contorizează și oha evaziune fiscală, tu, ca mic patron, din ce să mai trăiești dacă nu poți nici măcar statul să-l mai tragi în piept? Ce, ești prost să declari că ai vândut ceva, să vină statul și să-ți ia taxe? Și la o adică de ce să respecți legea când însuși ministrul Justiției, Tudorel Toader, încalcă orice regulă de circulație, mergând prin București mai în contra legii chiar și decât Gabriel Oprea, și încă și fără girofar, ca tupeul să fie maxim.
Oamenii ăștia dovedesc că n-au înțeles nimic din istorie. Bine, având în vedere că mulți dintre cei care au preluat puterea pe 11 decembrie au două clase mai mult ca trenul, e și destul de greu să priceapă ceva dintr-o materie pe care n-au apucat s-o facă la școală. Ei par să-și fi propus cu tot dinadinsul să ne aducă nu în situația Greciei de acum câțiva ani, ci în situația României de acum 27 de ani. Să fim, adică, o țară în care nu mai funcționează nimic, condusă de o mână de analfabeți, dar unde nimeni nu crâcnește, de teamă să nu-l salte potera. Dar, fiindcă bag seamă că le place atât de mult călătoria în timp și raportarea la Ceaușescu și la regimul lui, poate că n-ar fi rău ca guvernanții noștri să-și amintească și unde și când a luat sfârșit acest regim: Târgoviște, 1989. Cum o să ia sfârșit regimul lor, o să vadă ei, pe propria piele, dacă se mai joacă mult de-a comunismul.