În lipsa unui sprijin pentru un guvern minoritar, PNL este nevoit să caute suport la cei pe care i-a criticat. Miercuri, echipa desemnată pentru negociere va începe discuţii pentru închegarea unei coaliţii de guvernare atât cu USR cât şi cu PSD.
Klaus Iohannis este de aşteptat să amâne chemarea partidelor la consultări pentru a oferi timp negocierilor dintre partide pentru cristalizarea unei coaliţii.
Scenariul unei alianţe cu USR
Florin Cîţu se va întâlni cu liderul USR, Dacian Cioloş, în cursul zilei. Refacerea alianţei PNL-USR-UDMR are două probleme majore: opoziţia unor filiale ale PNL, care au fost foarte vocale împotriva USR în ultima perioadă, dar şi aritmetica parlamentară care s-a complicat după plecare taberei Orban din PNL.
O eventuală alinţă PNL-USR-UDMR ar avea mai puţin de 234 de voturi şi ar fi nevoită să apeleze la parlamentarii neafiliaţi sau la minorităţi pentru a trece guvernul şi a adopa ulterior proiectele legislative dorite. Fosta coaliţie se bazează în prezent doar pe 225 de parlamentari.
Scenariul unei alianţe cu PSD
O alianţă PNL-PSD-UDMR este dorită de anumite filiale PNL, dar şi de preşedintele Iohannis care a avut un discurs extrem de critic la adresa USR.
Totuşi o parte semnificativă din PNL este împotriva unei astfel de alianţe pe de o parte din cauza impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra imaginii partidului, dar şi din cauza cerinţelor mari pe care PSD le are – jumătate din ministere sau premierul.
O coaliţie PNL-PSD-UDMR ar avea o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari în condiţiile în care majoritatea necesară este de 234.