Decizia autorităților a fost anunțată de fostul deputat și ambasador Iurie Reniţă, cel care a făcut publice anul trecut imaginile respective. În înregistrarea video, Plahotniuc încearcă să îi dea lui Dodon o pungă neagră, pe care președintele de atunci al țării nu o ia în mâini și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.
Dodon: -Iar umblați cu culioașili?
Plahotniuc: -Eu nu știu cât… Costea mi-a dat…
Dodon: -Dați-i lu Costea și mâine o să-i dea lui Cornel, pentru că eu la 5 zbor…el trebuie să dea salariile…
Plahotniuc, adresându-se către Iaralov: -Ia..odtai Coste (transmite-i lui Costea)
Plahotniuc: -El trebuie să-i dea lui Cornel?
Dodon: -Da, ei între dânșii se vor lămuri…
Urmare a acestei dovezi video, deputatul Iurie Reniță cere Procuraturii Generale tragerea la răspundere a președintelui și inițierea procedurii de demisie. Filmarea a fost făcută publică pe 18 mai, în aceeași zi în care procurorul general Alexandru Stoianoglo (foto, alături chiar de Igor Dodon) a declarat la o conferință de presă că Vladimir Plahotniuc este principalul beneficiar al furtului miliardului.
Pe 24 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat o investigație în baza acestui caz. Procurorii au decis să nu inițieze un dosar penal, deoarece este imposibil să se stabilească ce se afla în pachetul pe care Plahotniuc i l-a dat lui Dodon. În același timp, procuratura a dat asigurări că va relua ancheta, în cazul în care vor apărea dovezi concludente. Cu toate acestea, la sfârșitul anului trecut, Procurorul general Alexandr Stoianoglo a dat înapoi, susținând că înregistrarea video cu camera ascunsă, în care fostul președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, îi oferă lui Igor Dodon o pungă neagră nu este o probă concludentă pentru inițierea unui dosar penal.
Șeful Procuraturii Generale, în prezent arestat la domiciuliu tot sub suspiciunea unor fapte de corupție, considera că președintele atunci în exercițiu ar trebui taxat prin instrumente politice. „Nu cred că Dvs veți găsi în țara noastră cel puțin un jurist serios pregătit care poate aprecia din punct de vedere penal. Am avut discuții și cu autorii demersului expediat și ei, la fel, au recunoscut că sunt niște chestii mai mult politice, care au alte consecințe. Acolo sunt multe detalii care nu pot fi apreciate. Da, oamenii care fac astfel de lucruri trebuie să fie pedepsiți în primul rând politic”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul conferinței de presă din 1 decembrie 2020.
Iurie Reniță: ”Procuratura a examinat cazul după indicațiile lui Stoianoglo”
”Apreciez mult decizia procurorului general interimar Dumitru Robu de a iniția verificările în cazul faimosului dosar “Kuliokul/Sacoșa”, avându-l ca protagonist și beneficiar principal pe ex-președintele statului și liderul PSRM Igor Dodon”, a anunțat astăzi diplomatul Iurie Reniță (foto).
”Deturnarea chiar din start a viitoarelor investigații pe acest caz din partea procuratorului general Alexandr Stoianoglo (imediat după ce am publicat secvența video) a avut scopul de a obstrucționa cercetările respective și de a-l exonera de responsabilitate penală în mod special pe Igor Dodon. Consider că procuratura anticorupție a examinat cazul “Kuliok” de o manieră superficială, formală și subiectivă, conducându-se, în primul rând, de indicațiile lui Stoianoglo (făcute public la TV), precum că nu ar exista suficiente probe pentru deschiderea unui dosar penal sau că n-ar exista mărturiile protagoniștilor implicați în acest act de corupție etc. E tocmai ceea ce s-a întâmplat la procuratura anticorupție și în instanța de judecată.
În context menționez cu, toată responsabilitatea, că există mărturiile în original ale lui Plahotniuc, Iaralov și Dodon la procuratura anticorupție, precum și alte documente relevante pe dosarul respectiv”, a mai menționat fostul ambasador, declarându-și întrega disponibitate pentru a contribui la elucidarea circumstanțelor episodului.
”Îmi declar deplina disponibilitate să prezint procuraturii generale și celei anticorupție toate documentele pe care le-am prezentat și anterior pentru examinarea echidistantă și imparțială a dosarului “Kuliok”. Totodată, confirm disponibilitatea mea și pentru prezentarea tuturor probelor și documentelor relevante pe cazul spălării de bani și de finanțare ilegală a PSRM-ului prin operațiunea “Bahamas”. Aceste două dosare sunt interconectate, de aceea e necesar să fie comasate”, a precizat Iurie Reniță.