Delegaţia Federaţiei Ruse în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) susţine, prin vocea șefului acesteia, Andrei Gorobţov, că autorităţile moldoveneşti au îngrădit nici mai mult nici mai puțin decât drepturile suverane ale Rusiei în Republica Moldova.
“Considerăm acest fapt drept o încercare de a priva partea rusă de dreptul suveran de a trimite personal militar în contingentul său de menţinere a păcii”, a declarat Gorobțov, anunțând că ”responsabilitatea pentru consecinţe revine în întregime părţii moldoveneşti.
“Interzicerea nemotivată a părţii moldoveneşti de intrare a locotenentului-colonel O.A. Petrov, pentru a continua să servească în contingentul de menţinere a păcii la finalizarea tratamentului în Rusia, îl considerăm drept un act neprietenos care subminează eficacitatea operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru”, a declarat delegaţia rusă la CUC într-un comunicat.
Delegaţia a reamintit că Rusia este semnatară a acordului din 1992 “Cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova” şi garant al procesului de negocieri.
Problema retragerii trupelor rusești din Transnistria a revenit în actualitate odată cu discursul președintelui Maia Sandu, la cea mai recentă Adunare Generală a ONU, însă analiștii politici au remarcat la unison o anumită timiditate sau diplomație exagerată a mesajului șefului de stat pro european în abordarea spinoasei chestiuni.
”În niciun caz trupele din Transnistria nu sunt forțe de menținere a păcii conform principiilor elaborate de însăși Națiunile Unite. Aceste trupe trebuie substituite cu o misiune civilă internațională, fie sub egida ONU, fie sub egida OSCE. Acestea ar fi elementele esențiale care ne-ar apropia de un final pașnic al acestei chestiuni transnistrene (…) Trebuie recunoscut faptul că prezența ilegală a trupelor armate rusești este cea mai mare amenințare la adresa securității interne a Republicii Moldova. Un astfel de mesaj nu ar fi iritat oricum, Federația Rusă, care are o imunitate cronică la acest subiect atât de sensibil pentru Moldova”, declara săptămâna trecută fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă.