Sindicatul Europol anunţă că niciun poliţist nu a promovat selecţia pentru educaţie fizică şi autoapărare. Potrivit Europol, la nivelul inspectoratelor județene de poliție se fac numeroase „combinaţii” cu privire la numirile în diferite posturi: „Nominalizarea se face pe pile”.
„Cu toate că am atras atenţia în mai multe rânduri asupra <combinaţiilor> care se fac la nivelul IPJ-urilor, prin nominalizarea unor pile şi apropiaţi ai inspectorilor şefi, majoritatea lor au continuat să promoveze oameni pe care îi recomandă doar vocea şi talentul. Mai mult, într-o ultimă încercare de a-i determina pe inspectorii şefi să acţioneze cu obiectivitate şi să înţeleagă rolul esenţial pe care aceşti instructori îl vor avea la nivelul instituţiei pe componenta de pregătire profesională, Benone Matei, inspectorul general, a convocat o întâlnire în sistem videoconferinţă, pe parcursul căreia a nominalizat mai multe IPJ-uri unde a găsit cazuri de persoane propuse care aveau ca pregătire cursuri de yoga, de sociologie sau care erau nominalizaţi ca instructori de conducere defensivă pentru simplul fapt că erau ofiţeri la serviciul rutier”, susţine Europol.
Europol oferă și alte cazuri
„La IPJ Constanţa, cu toate că existau 3 agenţi de poliţie care au absolvit cursul de conducere defensivă şi deţineau atestat, inspectorul şef şi-a menţinut nominalizarea unui ofiţer de la serviciul rutier despre care spunea că nu are cum să nu ştie să conducă dacă se ocupă cu aplicarea Codului rutier. De aici am tras concluzia că unele IPJ-uri sunt conduse de şefi care nu dau doi bani pe îndrumările venite din partea IGPR şi asta pentru că au garanţia că beneficiază de o siguranţa politică”, au mai scris sindicaliştii.
„Fără să mai fie nevoie de alte comentarii, în urma probelor la care au fost supuşi, probe care reprezentau viitorul activităţii lor de instruire pe care ar fi trebuit să o realizeze, la nivelul celor 41 de judeţe avem următoarele rezultate: Conducere defensivă – doar 6 poliţişti au promovat probele. De precizat că ofiţerul de la serviciul rutier Constanţa a picat cu brio, iar ceilalţi 3 agenţi care deţineau atestat nici măcar nu au fost întrebaţi dacă vor să îndeplinească atribuţiile acestei funcţii. Instrucţia tragerii – doar 2 poliţişti au promovat probele; Educaţie fizică şi autoapărare – zero poliţişti au promovat probele; Tactică poliţienească – doar 9 poliţişti au promovat probele”, susţin sindicaliştii Europol.
IGPR contraatacă: ”Nu toți polițiștii au picat, doar cei care au participat…”
Față de anunțul sindicaliștilor de la Europol, Inspectoratul General al Poliţiei Române a reacționat in mod predictibil, acuzând ”informaţiile false, vehiculate în spaţiul public, din care reiese faptul că niciun poliţist din Poliţia Română nu a trecut probele fizice” și abilitând Centrul de Informare şi Relaţii Publice, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române să comunice următoarele:
”Având în vedere structurile de pregătire profesională nou înfiinţate, la nivelul Poliţiei Române, s-au desfăşurat mai multe etape de ocupare a locurilor de instructori, pentru toate subunităţile.
Aşa cum am transmis deja public, una dintre aceste etape s-a desfăşurat la Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr – Câmpina şi a vizat parcurgerea a 4 probe:
– pregătire sportivă şi autoapărare;
– tragere cu armamentul din dotare;
– conducere autovehicul în regim prioritar;
– tactică
În urma susţinerii acestor probe, situaţia se prezintă astfel:
– Specializarea tactică: dintre 27 de poliţişti propuşi de subunităţi, au fost avizaţi 10;
– Specializarea instrucţia tragerii: dintre 21 de poliţişti propuşi de subunităţi, au fost avizaţi 2;
– Specializarea pregătire fizică şi autoapărare: au participat 10 poliţişti. Nu au fost avizaţi;
– Specializarea conducere auto în regim defensiv: dintre cei 16 poliţişti propuşi de subunităţi, au fost avizaţi 8.
În total, dintre 74 de poliţişti care doreau să ocupe locurile de instructori, în Poliţia Română, au fost avizaţi 20.
Facem precizarea că aceste probe au avut drept scop identificarea poliţiştilor care cunosc subiectul specializării şi au abilităţi didactice de a transmite mai departe aceste capacităţi.
Informaţia, conform căreia niciun poliţist, din Poliţia Română, nu a trecut probele fizice, este una falsă.
Cifrele care circulă în spaţiul public reprezintă rezultatele primei zile de verificări pentru avizare şi se referă doar la cei 10 poliţişti care au participat la această etapă de selecţie, nu la tot personalul Poliţiei Române”.