Săptămâna trecută am depășit vârful de 1.500 de cazuri noi pe zi, iar în această săptămână este de așteptat să trecem de 2.000 de noi îmbolnăviri pe zi, notează epidemiologul Octavian Jurma.
Medicul susține că vom trece și de prognoza de 4,000 de internari in spitale. Deja sunt peste 400 de pacienți internați la terapie intensivă.
Octavian Jurma susține că autoritățile centrale nu au soluții pregătite pentru trecerea peste acest prag și se așteată la scenariul cel mai pesimist: la mijlocul lunii octombrie. România să înregistreze 8.500 cazuri noi de infecții cu virusul Sars Cov 2 în fiecare zi.
Epidemiologul mai susține că luna viitoare ar putea fi impuse noi restricții.
“Saptamana aceasta vom depasi toate pragurile asumate de guvern (si furnizate de INSP?) pentru cel mai pesimist scenariu in valul 4-Delta.
Astfel saptamana trecuta am depasit varful de 1,500 de cazuri noi pe zi si saptamana aceasta il vom depasi si pe cel de 2,000 de cazuri noi pe zi.
Mai grav, saptamana aceasta vom depasi maximul prognozat de 4,000 de internari in spitale.
Mult mai grav, am deapsit deja pragul de 400 de internari in terapie intensiva si il vom depasi si pe cel de 500 de internari al ATI.
Cum vor evolua lucrurile in continuare?
Nu stim ce va face guvernul, daca se mai uita careva din guvern la internari, cazuri grave, decese si alte asemena fleacuri. Stim doar ca nu are solutii pregatite peste pragul de 4,000 de internari, tocmai pentru ca acesta este cel mai pesimist scenariu pentru care s-au pregatit [cel putin public].
Mai stim insa din valurile trecute ca sistemul nostru medical poate gestiona si valorile care ii va lua prin suprindere pe politicieni, cu o medie de 15,000 de pacienti COVID-19 in spital si 1.500 de internati la ATI cat a fost varful valului 3.
Pe de alta parte pandemia pe va evolua predictibil.
Tabelul de predictie de mai jos este foarte simplu si usor de calculat de orice student cu un program de calcul tabelar (chiar si pe telefon cu Google Sheets).
Prognoza presupune o evolutie nestanjenita de masuri de protectie si o rata de atenuare de 10% saptamanal a acceleratiei. Este o atenuare optimista in acest stadiu al pandemiei in care acceleratia a crescut fata de saptamana trecuta.
Dupa 2 saptamani precizia scade mult si progresiv dar chiar si asa e mai realista decat prognoza guvernului.
De asemenea prognoza nu contine ipotezele descendente din simularile mai complexe pe care le-am folosit pentru curbele de predictie, dar nici ipoteza ascendenta reprezentata de deschiderea scolilor.
Evolutia insa se apropropie deja tot mai mult de scenariul meu cel mai pesimist (un varf in jurul a 8,500 de cazuri pe zi) la mijlocul lunii octombrie.
Este foarte probabil ca in luna octombrie se vor lua masuri de limitare si ma astept [sper] ca valorile din a doua jumatate a lunii octombrie sa nu fie atinse sau sa reprezinte varful valului 4.
Nota:
Acest sistem este un instrument simplu si imprecis dar rapid si util de lucru pentru oricine are nevoie sa estimeze rapid pe teren evolutia intr-un trend. E ca si cum ai folosi un ceas solar ca sa te orientezi in absenta unui ceas artizanal. Ultimul e mai precis dar daca a fost reglat gresit poate produce erori mai mari decat ceasul solar.
Am pregatit ieri seara tabelul de predictie, astfel incat azi putem deja adauga valorile oficiale in coloana de comparatie (caractere cursive rosu). O puteti face si voi in continuare pentru a monitoriza evolutia curbelor.
In articolul din Republica am arata deja ca aceste sistem de prognoza a fost optimist in raport cu prognoza de la inceputul lunii august pentru luna septembrie. Sper insa din toata inima sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa nu fie optimist si in raport cu evolutia din octombrie.”