Șeful Pfizer, Albert Bourla, a spus, într-un interviu pentru Business Insider, că cel mai probabil oamenii vor avea nevoie de vaccinare anuală anti-COVID-19.
Protecția oferită de vaccinuri scade în timp
Bourla crede că vor fi necesare vaccinări regulate din cauza apariției de noi variante și a faptului că protecția oferită de vaccinuri scade în timp.
„Scenariul cel mai probabil este că vom avea nevoie de o vaccinare anuală, așa cum facem și vaccinul antigripal”, a spus Bourla.
Vaccinul COVID-19 al Pfizer este pe cale să devină unul dintre cele mai bine vândute medicamente din toate timpurile din industria farmaceutică. Pfizer estimează că vaccinul va genera venituri de 33,5 miliarde de dolari în acest an.
Opinia lui Bourla asupra rolului pe termen lung al vaccinurilor vine în momentul în care compania sa a transmis date către Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru rapel. Oficialii americani din domeniul sănătății au declarat, la începutul acestei luni, că intenționează să înceapă să ofere a treia doză în septembrie, dar FDA trebuie mai întâi să revizuiască și să aprobe cererile din partea fiecărei companii.
Comentariile lui Bourla reprezintă un semnal că noul coronavirus va dăinui în timp, iar oamenii vor învăța să trăiască cu virusul.
Experții cred că pandemia se poate întinde până în 2023. După 2023, virologii cred că este probabil ca virusul să devină endemic, ceea ce înseamnă că va fi prezent, dar va reprezenta mai puțin o amenințare constantă.
Una dintre cele mai mari dezbateri ale investitorilor cu privire la vaccinurile COVID-19 a fost dacă cererea de vaccinuri COVID-19 va dispărea sau nu în timp sau dacă oamenii vor trebui să le primească în mod regulat. Dacă serurile la rapel se vor transforma într-o afacere de lungă durată, ar putea „pompa” miliarde de dolari producătorilor de vaccinuri, cum ar fi Pfizer și Moderna.
Planul de vaccinare pe termen lung rămâne, însă, controversat. Unii virologi și experți au spus că nu sunt încă necesare doze suplimentare. Inclusiv liderii Organizației Mondiale a Sănătății au criticat planul, având în vedere lipsa primei doze în mai multe țări.