Sentinţa arată modul în care au fost denunţaţi cei doi de colegul de echipaj al poliţistului şi cum a fost organizat flagrantul, scrie Adevărul.
Nelu Eduard Ismană şi colegul său de echipaj, un alt agent de Poliţie din Timișoara, au oprit în noaptea de 7-8 martie 2019 un Mercedes la volanul căruia se afla omul de afaceri sirian Ghazal Hamwi Wadah.
După verificarea actelor, poliţistul Ismana a observat că inspecţia tehnică periodică a expirat. Apoi, i-a spus șoferului că îi va ridica plăcuţele şi îi va reține talonul.
În acel moment, omul de afaceri a scos un teanc de bani din buzunar şi le-a spus celor doi poliţişti să cadă la o „înţelegere”, adică sa facă în aşa fel „încât să fie bine”.
Inițial, cei doi au refuzat banii, iar poliţistul Ismană s-a dus la maşina de Poliţie pentru a întocmi procesul-verbal. La scurt timp, însă, poliţistul Ismană care trebuia să întocmească procesul-verbal i-ar fi spus colegului său că sirianul „cunoaşte foarte mulţi poliţişti şi că, în atare situaţie, ar fi mai bine să-i întocmească un proces-verbal de contravenţie în care să ateste împrejurări necorespunzătoare adevărului, şi anume că inculpatul nu avut asupra sa certificatul de înmatriculare al autoturismului fapt care a atras o sancţiune mai blândă”.
Colegul său, însă, a fotografiat talonul din care reieşea că inspecţia tehnică periodică este expirată şi i-a transmis fotografia şefului său direct, transmiţându-i că colegul său de echipaj a aplicat o sancţiune mai blândă în schimbul sumei de 100 de euro.
După denunţul făcut de agent, şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie şi un procuror de la Parchetul Tribunalului Timiş au pus la cale flagrantul. Sub pretextul că o maşină a fost spartă, cei doi poliţişti au fost chemaţi în parcarea unui supermarket Kaufland. Acolo, poliţistul suspect de luare de mită a fost percheziţionat, dar nu s-au găsit banii asupra sa. Dus la secţie, agentul a fost supus unui control mai amănunţit, ocazie cu care au fost găsiţi, ascunşi în ciorap, 100 de euro.
Poliţistul Ismană nu a recunoscut niciun moment că a luat mită de la omul de afaceri sirian, spunând că banii de la ciorap sunt pentru cadouri de 8 martie, iar banii au fost puşi în ciorap pentru că „are o nebunie”.
„La ora intrării în serviciu, după ce l-am apostrofat pe fostul coleg, întrucât a doua zi era 8 martie, l-am întrebat ce o să-i cumpere viitoarei soţii, iar el mi-a spus că nimic, iar eu i-am spus că am 100 de euro la ciorap, dimineaţă când ies din serviciu o să cumpăr 3 buchete de flori şi 3 parfumuri pentru soacră, soţie şi fiică.
Am o nebunie a mea de a ascunde banii, în şosetă, în pantofi, în buzunare ascunse, nebunie pe care am căpătat-o la prima căsătorie, din cauza fostei mele soţii când mi-a luat toţi banii din casă şi a mers să se distreze cu amantul, fapt care a dus inevitabil la divorţul nostru”, a fost explicaţia agentului Ismană.
În urma procesului, Nelu Eduard Ismană a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare, iar omul de afaceri sirian Ghazal Hamwi Wadah a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.