Potrivit specialiștilor, titrul de anticorpi poate să fie un indiciu al unei infecții anterioare cu coronavirus. Astfel, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2.
Răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decât al celor care nu au trecut prin această infecţie.
Imunitatea din România la 20%
Medicul Alexandru Rafila estimează că imunitatea la coronavirus în România este în acest moment de cel puțin 20%. În opinia medicului, este foarte probabil să fie necesară vaccinarea perioadică, poate nu anuală.
Întrebat de ce, dacă 20% din oameni au trecut prin boală, unii nu au dezvoltat anticorpi, medicul a afirmat sunt persoane la care sistemul imun nu este reactiv: „Imunitatea prin boală durează între 3 și 6 luni, cu excepția celor care au avut forme grave, unde anticorpii sunt mai mulți. Vaccinarea oferă o protecție, sperăm noi, de 1-2 ani”.
Întrebat care a fost aspectul cel mai surprinzător al virusului, medicul a răspuns că variabilitatea manifestărilor clinice: „Boala nu are un profil clar, diferențele între felul în care evoluează la persoane de aceeași vârstă, fără probleme medicale, este foarte diferită, imprevizibilă, <accidentele> care apar la distanță mai scurtă sau mai lungă de infecție sunt prezente, nu afectează doar plămânii, ci tot organismul, apar leziuni neurologice, ale aparatului cardio vascular, este o boală complexă cu potențial de complicații. Sfatul meu care ar putea rezolva multe probleme: când aveți simptome, mergeți imediat la medic, investigați dacă se poate, începeți tratamentul cât de repede, nu așteptați acasă”.