Vreme de 14 ani, peste 23 de hectare de terenuri degradate din Urziceni vor fi împădurite, întreținute și monitorizate de Asociația Pădurea Copiilor.
Consiliul Local va analiza, și cel mai probabil va aproba, în ședința din 24 februarie, asocierea Municipiului Urziceni, prin Consiliul local al municipiului Urziceni, cu
Asociaţia Pădurea Copiilor, într-un proiect de noutate în plan local, ce are ca obiectiv ameliorarea prin împădurire a unor terenuri degradate, în suprafaţă totală de
23,3 hectare, aparţinând domeniului public şi privat al municipiului Urziceni.
Suprafețele ce vor face obiectul împăduririi sunt identificate de administrația locală conform următoarelor repere:
– Teren Str. Calea Bucureşti nr.86 (Parcul Tineretului) – 16169 mp – proprietate publică;
– Teren aflat în vecinătatea Stadionului (Parcul Tineretului) – 8640 mp – proprietate publică;
– Teren Str. Teilor (Incintă Spital Municipal) – 10000 mp – proprietate publică;
– Teren Str. Arcului nr.1A (Cartier Poștă) – 69190 mp – proprietate privată;
– Teren Str. Arcului nr.8A (Cartier Poștă) -13545 mp – proprietate privată;
– Teren Str. Tudor Vladimirescu nrA3 (Cartier Poștă) – 29361 – proprietate privată;
– Teren Tarla 173/4 P988 (Teren arabil situat între Dig și malul Ialomiţei) – l2895 mp – proprietate privată;
– Teren Tarla 173/5 P99111 (Teren arabil situat între Dig și malul Ialomiţei) – 25949 mp – proprietate privată;
– Teren Tarla 174/3 P996113 (Teren păşune situat între Dig si malul Ialomiţei) – 48110 mp – proprietate privată.
Baza legală – Legea nr.l00/201O privind împădurirea terenurilor degradate
Susținerea juridică a proiectului de împădurire este asigurată de prevederile art. 1, 2 şi 3 din Legea nr.l00/201O privind împădurirea terenurilor degradate, după cum urmează:
“Art.1: Sunt supuse prevederilor prezentei legi terenurile degradate, indiferent de forma de proprietate, care pot fi ameliorate prin lucrări de împădurire, în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu”. ”Art2: Obiectul prezentei legi îl constituie împădurirea terenurilor degradate, astfel cum sunt definite la pct. 48 din anexa la Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare”. ”Art.3: Se constituie în perimetre de ameliorare, astfel cum sunt acestea definite la pct. 24 din anexa la Legea nr.46/2008, cu modificările şi completările ulterioare, terenurile degradate prevăzute la art. 2, care pot fi ameliorate prin impădurire”.
Cine aduce aerul curat în Urziceni?
Colaborarea între administrația publică locală și Asociația Pădurea Copiilor se va concretiza, în termeni reali, prin faptul că municipalitatea, prin Consiliul Local, va pune la dispoziția ONG-ului suprafețele mai sus menționate, iar Asociația va realiza plantarea puieților, monitorizarea terenurilor împădurite și lucrările de întreținere pe o perioadă totală de 14 ani.
Asociația Pădurea Copiilor este prezentă în 19 comunități din sudul tării, reușind să readucă la viață prin împădurire peste 87 de hectare de teren neproductiv, dintre care 21 aflându-se deja la stadiul de masiv forestier. Misiunea asociației de a educa oamenii și a realiza păduri în 100 de comunități din regiunea Sud-Muntenia până în 2035 a plecat de la nevoia enormă de pădure nouă. Peste 350.000 de hectare de pădure ar trebui realizate în viitor pentru a atinge optimul micro-climatic, pădure ce s-ar putea transforma într-un scut de apărare împotriva fenomenelor extreme pentru zona București-Ilfov.
Condusă de Teodora-Alexandra Pălărie, Președinte, membru în Consiliul Director al ONG-ului și soră a senatorului PLUS Ștefan Pălărie, Asociația pădurea Copiilor ajunge la Urziceni după ce, în vara și toamna anului trecut, doi tineri candidați la Primăria Municipiului, Oana Martinescu și Gabriel Cateliu, consilieri locali în prezent, au tras semnale de alarmă asupra fondului forestier local degradat, propunând, în premieră pentru municipiu, proiecte administrative de refacere a perdelelor de protecție și de reabilitare a mediului.