O comisie numită de guvern a ajuns la concluzia că echipamentele Nuctech „nu răspundeau intereselor securităţii naţionale”, a declarat pentru AFP Rasa Jakilaitiene, o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului Ingrida Simonyte.
Ea a refuzat să furnizeze mai multe detalii, afirmând că informaţiile primite de la agenţiile statului sunt clasificate.
Nuctech dorea să participe la licitaţii pentru contracte de livrare a echipamentelor de control în aeroporturile lituaniene.
Decizia autorităţilor de la Vilnius a intervenit într-un context de îngrijorări crescânde ale ţărilor occidentale privind prezenţa echipamentelor chinezeşti în infrastructurile esenţiale, inclusiv pentru dezvoltarea reţelelor 5G.
Cotidianul american The Wall Street Journal, citând documente intrate în posesia sa, a relatat anul trecut că agenţiile americane au contactat guvernele europene pentru a împiedica Nuctech să instaleze sisteme în aeroporturile de pe continent.
Lituania, membră a Uniunii Europene, este un aliat fidel al SUA în cadrul NATO şi găzduieşte în prezent un batalion al trupelor americane.
Decizia autorităţilor de la Vilnius a fost „salutată” de Robert Gilchrist, ambasadorul american în Lituania. Aceasta a fost luată „pentru a proteja securitatea naţională şi infrastructurile esenţiale din Lituania”, a declarat el pentru agenţia BNS.
Laurynas Kasciunas, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională şi apărare, a declarat că „investiţiile şi achiziţiile în sectoare strategice trebuie să răspundă unor criterii de securitate transatlantică”.
„Această decizie arată că Lituania a decis să nu facă parte din tehnosfera creată şi controlată de China”, a declarat el vineri pentru France Presse.
Agenţia de informaţii lituaniană a avertizat în raportul său anual că „pătrunderea activă a investiţiilor chineze” reprezintă un risc de „pierdere a controlului resurselor şi infrastructurilor, de manipulare a pieţii şi de influenţă politică”.
SUA încurajează ţările din lumea întreagă să abandoneze echipamente de telecomunicaţii 5G concepute şi fabricate de gigantul chinez Huawei, invocând riscuri de securitate.