Spectrul bombei sociale de la ”Amonil”, cu care slobozenii sunt obișnuiți deja de ani de zile, de la momentul primelor operațiuni de privatizare ale combinatului de îngrășăminte chimice, revine în actualitate după ce lichidatorul judiciar al Chemgas Holding Slobozia a transmis instituțiilor abilitate ale statului, precum și sindicatului din întreprindere, o nouă notificare privind intenția de concediere colectivă a salariaților combinatului.
“În data de 01.10.2020, lichidatorul judiciar a trimis notificarea nr. 7.210 privind intenția de concediere colectivă către Sindicatul Amonil, AJOFM Ialomița și ITM Ialomița. În data de 05.10.2020, Sindicatul Amonil a solicitat o întâlnire, considerând că prin această decizie se creează o situație socială gravă și se impune găsirea unei soluții pentru evitarea ei. Cu ocazia acestei întâlniri s-a încheiat un proces-verbal în care au fost explicate motivele concedierii, iar sindicatul a arătat că va căuta soluții la instituțiile publice. La cererea Sindicatului, în data de 14.10.2020, Comisia de dialog social a Prefecturii Ialomița a convocat instituțiile implicate și lichidatorul judiciar la o întâlnire cu privire la această problemă”, se menționează într-un raport recent al lichidatorului judiciar, fără alte detalii.
Combinatul are 600 de angajați și este în faliment din martie anul acesta. În plus, există atât o decizie judecătorească în primă instanță (din iunie 2020), cât și o hotărâre a adunării creditorilor (din septembrie) cu privire la necontinuarea activității de producție a îngrășămintelor chimice până la valorificarea activelor societății.
“Prin adresa nr. 10641/24.09.2020 a Biroului de Investigații Criminale (BIC) – Poliția Municipiului Slobozia, ne-a fost adusă la cunoștință existența dosarului nr. 1.290/P/2020 având ca obiect infracțiunea de distrugere din culpă și infracțiunea de punere în funcțiune a instalațiilor după ce a fost interzisă funcționarea acestora prin proces-verbal al inspectorilor ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – n.r.). Lichidatorul judiciar a solicitat debitoarei să ne comunice procesul-verbal respectiv, constatând că, potrivit procesului-verbal de verificare tehnică, ISCIR a dispus oprirea din funcționare a unei instalații, fapt care nu a fost adus la cunoștința lichidatorului judiciar. Prin urmare, prin notificarea nr. 7109/25.09.2020 am solicitat debitorului să procedeze de îndată la oprirea instalațiilor și să întocmească de urgență documentele necesare disponibilizării salariaților, cu excepția celor care vor asigura paza și conservarea bunurilor”, mai relatează lichidatorul în raport.
Mai mult, reprezentanților Chemgas Holding li s-a ridicat de către lichidator, conform sursei, dreptul de semnătură asupra contului bancar unic al companiei.
Conform lichidatorilor, în replică, conducerea combinatului ar fi refuzat oprirea activității motivând că este necesară o perioadă de timp în care să se prelucreze stocul de amoniac ce prezintă nu doar pericol, ci și costuri mari de depozitare, și a atras atenția că interdicția de a efectua plăți creează disfuncționalități în aplicarea programului de oprire a producției.
“În data de 02.10.2020, debitorul ne-a comunicat un program de oprire a activității, care prevede o perioadă până la 24.11.2020 în care să se desfășoare următoarele activități: derularea procedurii de concediere colectivă, prelucrarea amoniacului în îngrășăminte, pregătirea instalațiilor pentru conservare, valorificarea stocurilor de îngrășăminte, selectarea personalului necesar pentru pază și conservare, asigurarea pazei”, se mai precizează în document.
Pe 15 septembrie, creditorii Chemgas au decis să aprobe de principiu încheierea unui contract de închiriere a instalațiilor de producție, contract ce va fi supus aprobării adunării creditorilor după negocierea clauzelor cu potențialul chiriaș. Pe 7 octombrie, lichidatorul judiciar a primit o ofertă de închiriere a instalațiilor, iar în prezent se poată negocieri.