OMS a explicat termenul, înșiruind totodată simtomele cu care rămân majoritatea celor care au trecut prin boală. „Sindromul post COVID-19 apare la persoanele care au avut o infecție SARS-CoV-2 confirmată sau probabilă; acesta apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19, durează cel puțin 2 luni și nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ.
Simptomele cele mai frecvente sunt oboseală, dificultate la respirație, disfuncție cognitivă și altele care produc un impact asupra funcționării normale. Simptomele pot să persiste din boala inițială sau să fie nou apărute după episodul acut COVID-19, pot să fluctueze și să reapară în timp”, se arată în definiția OMS. Concret, vorbim despre Covid lung după trei luni de la testul pozitiv, timp în care simptomele nu au trecut, ci s-au cronicizat.
Sunt 28 de simptome post COVID
După studii pe o populație vastă de persoane infectate (cu vârste cuprinse între 20 și 90 de ani), s-a alcătuit o listă cu 28 de simptome care rămân după boală. Unele persoane sunt afectate doar de un singur simptom, altele rămân cu mai multe simultan.
- Durere abdominală
- Afectarea mirosului sau gustului
- Anxietate
- Vedere ca prin ceață
- Dureri în piept
- Senzația de ceață pe creier
- Tuse
- Depresie
- Amețeală
- Oboseală
- Febră intermitentă
- Diaree
- Constipație
- Reflux gastric
- Rurere de cap
- Probleme de memorie
- Dureri articulare
- Dureri musculare
- Spasme musculare
- Durere pe traseul unor nervi
- Probleme menstruale
- Alergii noi
- Senzație de furnicături
- Agravarea simptomelor după efort fizic sau mental
- Dificultate la respirație
- Probleme de somn
- Palpitații
- Țiuit în urechi.