În acest dosar, anchetatorii au efectuat marţi descinderi la sediul central al CFR Călători şi locaţii din Bucureşti, Giurgiu, Teleorman, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Slobozia, Constanţa şi Buzău.
În urma percheziţiilor, au fost aduşi la Parchet 35 de controlori de tren, dintre care 21 au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
Ulterior, Parchetul a decis să nu ceară în instanţă arestarea lor preventivă, urmând a fi cercetaţi în libertate sub control judiciar. Restul persoanelor vizate în dosar sunt cercetate în libertate, transmite Agerpres.
Cum făceau bani „nașii” de la CFR Călători cu biletele de elevi
În perioada 2022-2023, 35 de angajați ai CFR Călători, cu funcții de controlori de tren, sunt acuzați de procurori că au rezervat locuri în vagoane pe care le deserveau, dar și în altele pe care nu le deserveau, blocând vânzarea locurilor respective către călători, conform unor surse judiciare. Angajații sunt acuzați că acționau atât în afara orelor de program cât şi în timpul programului de lucru.
Totodată, în aceeași perioadă, angajații CFR Călători sunt acuzați au introdus în fals, în aplicaţia XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi „pentru a emite bilete de călătorie pentru elevi care beneficiau de gratuitate, însă biletele nu au fost utilizate de elevi, ci de persoane necunoscute care nu plăteau tariful corect”.
De asemenea, aceleași surse judiciare au menționat că cei 35 de controlori au prezentat, lunar, date false privind numărul de elevi care ar fi călătorit cu trenul în perioada menționată, falsificând deconturile pentru a obține contravaloarea tichetelor de călătorie în mod fraudulos, cauzând astfel o pagubă Ministerului Transporturilor.